Закон і Бізнес


Ініціативи навипередки


№35 (1437) 07.09—13.09.2019
2920

Доки нардепи оскаржують у Конституційному Суді право глави держави призначати директора Державного бюро розслідувань, новий Президент запропонував закріпити за ним це повноваження в Конституції.


У день початку роботи нової Верховної Ради група нардепів попереднього скликання подали до КС подання щодо неконституційності низки положень закону «Про Державне бюро розслідувань», за які вони ж раніше й проголосували.

Використано ту саму логіку, що й у недавньому рішенні Суду стосовно права гаранта призначати членів НКРЕКП: конституційні повноваження глави держави не можуть бути розширені звичайним законом. Тому Президент не може перебирати на себе право призначати будь-яку посадову особу чи члена конкурсної комісії, якщо цього не застережено в Конституції.

Утім, того ж дня Володимир Зеленський вніс до Ради проект змін до Основного Закону (№1014), згідно з яким пропонується розширити повноваження гаранта в частині призначення та звільнення. Причому не тільки глави ДБР, а й директора Національного антикорупційного бюро. Наразі цю ініціативу парламентарі скерували до КС по висновок.

Отже, тепер буде цікаво, що станеться раніше: чи Суд визнає норму чинного закону про ДБР неконституційною, чи парламент додасть до Конституції нове положення, що унеможливить таке рішення.