Закон і Бізнес


Монополія на захист


№33-34 (1435-1436) 22.08—06.09.2019
5303

Чим ширшим буде вибір у громадян щодо суб’єктів надання професійної правничої допомоги, тим якіснішими і дешевшими будуть надані послуги. Напевне, саме таку логіку закладено в ініціативу зі скасування адвокатської монополії на представництво у судах.


Президентський законопроект (№1013) передбачає прибрати зі ст.131-2 Конституції згадку про обов’язкове представництво виключно адвокатами інтересів інших осіб у судах усіх рівнів. Залишити монополію тільки для захисту від кримінального обвинувачення.

Жодних обґрунтувань необхідності даної ініціативи пояснювальна записка не містить. Тільки посилання на «забезпечення права кожного на отримання професійної правничої допомоги».

Чим не догодила адвокатська спільнота президентському офісу — не відомо. На думку експертів, єдиним поясненням може бути бажання убезпечити юристів підприємств та державних структур від необхідності отримання адвокатського свідоцтва. Адже для малозабезпечених громадян, чиї спори навряд чи виходять за межі малозначних або є соціальними, і без того існує можливість звернутися за допомогою до будь-якого правника.