Закон і Бізнес


Причина низької ефективності кримінального процесу не в широких правах адвокатів, — С. Вилков


30.08.2019 10:20
3040

Згідно з КПК захисник користується процесуальними правами підозрюваного, обвинуваченого, захист якого він здійснює. Тому обмеження на законодавчому рівні можливостей адвокатів, аби зробити кримінальний процес більш ефективним, насправді негативно вплине на рівень захисту прав громадян.


На це звернув увагу голова ВКДКА Сергій Вилков під час виступу на круглому столі «Чи не забагато прав у адвоката?», який проходив 29 серпня у Києві, передає «Закон і Бізнес».

Модератором заходу виступила голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ Ганна Боряк.

Як повідомили у прес-службі ВКДКА, приводом для обговорення цього питання на круглому столі стали озвучені в Офісі Президента ідеї внесення змін до КПК, які розширять можливості для роботи слідчих і прокурорів та унеможливлять зловживання правами стороною захисту.

В результаті проведення круглого столу, обговорення та дискусій, учасники дійшли висновків:

1) Встановлені законодавчі гарантії адвокатської діяльності та наявність механізмів для їх реалізації – це індикатор демократичності суспільства, що утверджує розвиток України як правової держави. Не може бути звужене те, що задекларовано;

2) Кримінальним процесуальним законодавством встановлено, що права адвоката ідентичні з правами особи, якій він надає професійну правничу допомогу (за виключенням особистих прав цієї особи). Відтак спроба звузити сторону захисту у процесуальних правах неодмінно призведе до обмеження конституційних прав і свобод громадян.

С.Вилков нагадав, що Кримінальний процесуальний кодекс з часу ухвалення у 2012 році зазнав більше шістдесяти змін. «І ці зміни не зачіпали питань оптимізації, покращення чи звуження можливостей сторони захисту. Можливо тому, що у законі було вдало обрано загальний підхід, за яким захисник користувався правами клієнта, – зауважив він. – Тож спроби обмежити права адвоката на законодавчому рівні, аби пришвидшити кримінальний процес або збільшити кількість справ, доведених  стороною обвинувачення до суду, є хибним шляхом. У такому випадку фактично звузяться можливості використання обвинуваченим юридичної допомоги, що є одним із елементів права на справедливий суд, гарантованого Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод».

«Адвокати зловживають правами, затягують розгляд кримінальних справ?.. Насправді адовокатів убивають за активну фахову позицію, яка очевидно комусь заважає!», – наголосив очільник ВКДКА.

Ось що зазначив з цього приводу голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош: «Сильна і незалежна адвокатура з максимально розширеними правами є одним з базових бастіонів української демократії. І тому права адвокатів ніяким чином не можуть бути звужені. Важливим є те, що у нас на конституціональному рівні встановлене виключне право адвокатури захищати громадян. Це є досягненням європейського рівня. Взагалі, я хотів би також наголосити, що ті псевдореформи, які проводила минула влада, намагаючись підім’яти під себе адвокатуру, сподіваюсь, зараз будуть остаточно перекреслені. В свою чергу, і тут я виражаю консолідовану думку адвокатської спільноти Закарпаття, нове, в демократичний спосіб обране керівництво держави буде правильно розуміти роль адвокатури в нашому суспільстві в цілому, і в правовій системі зокрема. Європейський вектор розвитку зараз – це гуманізація правосуддя, а за таких умов можна і потрібно й надалі розширювати права адвокатів. На цьому стоять учасники круглого столу, на цьому стоїть українська адвокатура, на цьому стоїть усе українське суспільство!»

Тож, як констатували учасники круглого столу, причини низької ефективності процесу слід шукати не в широких правах адвокатів, а в якості роботи сторони обвинувачення. Без забезпечення належного виконання слідчими та прокурорами приписів КПК досягти реалізації завдань кримінального провадження навряд удасться.

Закон і Бізнес