Закон і Бізнес


У ВКДКА проаналізували правові механізми дотримання прав адвокатів


28.08.2019 11:55
1965

Статус адвоката, депутата, судді та деяких інших осіб, визначений положеннями законодавчих актів, зумовлює певні особливості здійснення кримінального провадження щодо них. Ці особливості не повинні порушувати право інших людей на справедливий суд у розумінні практики ЄСПЛ.


Практику застосування нового для українського кримінального процесу особливого порядку провадження (глава 37 КПК), зокрема у контексті дотримання прав адвокатів, розглянув голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Вилков під час свого виступу на семінарі для адвокатів у Тернополі 23 серпня, передає «ЗіБ» з посиланням на ВКДКА.

Очільник ВКДКА нагадав, що положення ст. 481 КПК визначають спеціального суб’єкта, який повинен письмово повідомити адвокату про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Це генеральний прокурор, його заступник, керівник регіональної прокуратури. Аналогічну за змістом норму містить пункт 13 ч. 1 ст. 23 Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність. Іншою гарантією дотримання професійних прав є обов’язкове повідомлення органів адвокатського самоврядування про застосування запобіжного заходу та ухвалення вироку щодо адвоката (ст. 483 КПК).

Також під час семінару заступник голови ВКДКА Андрій Місяць проаналізував проблему дотримання професійних прав під час процедури притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. Зокрема, він дослідив зміст дисциплінарного проступку, як єдиної підстави для відповідальності, та критерії обрання існуючих видів дисциплінарних стягнень. Також він докладно розглянув стадії дисциплінарного провадження та існуючий порядок оскарження рішень органів адвокатського самоврядування.

Нагадаємо, попередній захід ВКДКА з підвищення кваліфікації для адвокатів, який відбувся у Запоріжжі 17 серпня, був присвячений етичним аспектам поведінки адвоката та відносинам з клієнтами.

Закон і Бізнес