Закон і Бізнес


Працювати без перекурів


№31-32 (1433-1434) 10.08—21.08.2019
3587

Російське міністерство охорони здоров'я рекомендувало роботодавцям ввести обмежувальні заходи для активних курців. Ініціатива з'явилася в корпоративній модельній програмі «Зміцнення здоров'я працюючих».


Автори ініціативи пропонують керівникам фірм і підприємств оцінювати фінансові втрати, пов'язані з регулярними перекурами співробітників. Злісних курців пропонують штрафувати, а тих, хто кинув, — навпаки, заохочувати преміями. При цьому санкції запропоновано брати не з голови, а розраховувати за допомогою спеціального алгоритму — свого роду «калькулятора перекурів». Він дозволить розрахувати розмір скорочення заробітної плати в залежності від кількості перекурів і витраченого на них часу, а також економічну вигоду при відмові від куріння співробітників.

Цим тиск на курців не обмежиться. Документ також пропонує повністю заборонити куріння на території компанії, активно поширювати інформацію про шкоду тютюну, оформляти місця загального користування (туалети, сходи, коридори) детекторами диму, включити в пакет добровільного медстрахування допомогу щодо відмови від куріння і лікування тютюнової залежності, співфінансувати медикаментозну терапію для лікування тютюнової залежності.

Крім того, в місцях загального користування рекомендується розміщувати тарілки з яблуками і обладнати зони для фізичних вправ — на думку відомства, вони можуть стати варіантом «розрядки під час роботи» і, як наслідок, заміною перекурів.

Війну рекомендується оголосити не тільки курцям, але і любителям шкідливої ​​їжі. Йдеться про продукти з високим вмістом цукру, солі і насичених жирів. Росіян закликали виключити з раціону на робочому місці картопляні чіпси, солодкі і газовані напої, енергетики, крекери і сухарики, а також шоколадні батончики.