Закон і Бізнес


Викривачів корупції заохочуватимуть преміями

Експерти мають застороги


Ініціатива матеріального заохочення викривачів може виявитися достатньо небезпечною.

23.08.2019 10:03
6222

Щоб мотивувати викривачів розкривати топ-корупціонерів, державі необхідно посилити їх захист та заохочувати матеріальною винагородою. В Офісі Президента України вже готують відповідні законопроекти. Але експерти сумніваються в ефективності реалізації цієї ідеї в українських реаліях.


Ідею премій викривачам корупціонерів озвучив заступник керівника Офісу Глави держави Руслан Рябошапка під час зустрічі з представниками громадських організацій та міжнародних партнерів України у сфері боротьби з корупцією, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомили у прес-службі Офісу Президента, проекти законів, що готуються, регламентують способи та порядок повідомлення про корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, процедури розгляду таких повідомлень, права та гарантії захисту викривачів, їхніх близьких осіб та інших осіб, які сприяли розкриттю викривачем інформації, включно з правом викривача отримувати дані про стан розгляду наданої інформації, правом на безоплатну правову допомогу, конфіденційність, а також на матеріальну винагороду у межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру неправомірної вигоди (хабара).

«Викривачі, що повідомляють про масштабні корупційні схеми, які завдають державі значних збитків, будуть заохочені матеріальною винагородою. Крім того, держава гарантуватиме викривачам корупційних злочинів захист від переслідувань за розголошення інформації, відновлення порушених трудових та інших прав, конфіденційність повідомлень про корупцію, а також встановлення відповідальності у випадках переслідування викривачів», — зазначив Р.Рябошапка.

Відповідні законопроекти будуть внесені Президентом України як невідкладні для позачергового розгляду Верховною Радою України.

Втім, експерти висловлюють сумніви щодо ефективності практичної реалізації задумів.

«Сама ідея, безумовно, має право на життя. Тим більше, що вона вже реалізована на практиці в деяких країнах. Але в українських реаліях її ефективність вельми сумнівна», - попереджає асоційований партнер АО «Скляренко, Сидоренко та партнери» Андрій Тригуб. Ініціативу матеріального заохочення викривачів експерт називає достатньо небезпечною, пояснюючи свою позицію двома причинами.

«По-перше, в сучасній кримінальній юстиції трапляються випадки відвертих провокацій підкупу із залученням підготовлених заявників-викривачів. Такі заявники часто залежні від правоохоронців. І матеріальне заохочення такого роду діяльності може збільшити кількість сфабрикованих кримінальних справ, - пояснив він. - А це, у свою чергу, кваліфікується як провокація злочину, що не узгоджується із поняттям справедливого суду, в тому числі, у розумінні практики Європейського суду з прав людини, яка за законом є джерелом права для українських суддів».

Іншим аспектом, на думку А.Тригуба, є проблема доведення вини особи у корупційних злочинах. «По-друге, навіть якщо виходити з благих намірів правоохоронців не слід забувати про наявну сьогодні якість роботи сторони обвинувачення. Ми постійно чуємо зі ЗМІ, що той або інший чиновник погорів на хабарі. Але чим закінчується розслідування? Скільки гучних затримань та анонсованих кримінальних процесів виявилися не пустим піаром, а завершилися обвинувальним вироком? І ці питання не риторичні, а суто практичні, оскільки з урахуванням презумпції невинуватості обіцяні 10% винагороди викривач отримає лише у випадку, коли розслідування злочину буде доведене до кінця», - пояснює він.

У зв’язку із цим адвокат уважає, що більшу користь суспільству у справі боротьби з корупцією можуть принести зміни до законодавства, які б розвантажили слідчих суддів та подолали гострий кадровий дефіцит в судах першої інстанції.

Закон і Бізнес