Закон і Бізнес


Як одружитися неповнолітнім, пояснив суд


21.08.2019 14:30
9702

Хмільницький міськрайонний суд пояснив, за яких умов неповнолітні мають право одружуватись. Хто може звернутись до суду за наданням права на шлюб та в якому випадку суд задовольнить заяву?


Ніхто достеменно не знає, коли до нього прийде кохання, яке спонукає не просто до романтичних зустрічей, а до узаконення стосунків, створення сім'ї. Двадцять, тридцять, п’ятдесят  - це все зрозуміло. А якщо вирішують одружитися неповнолітні? Чи мають таке право особи, котрі не досягли 18-річного віку, якщо так, то за яких умов? Пояснюємо все детально.

Право на створення сім'ї мають особи, які досягли шлюбного віку, тобто 18-річчя. Це  вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Чоловіки та жінки мають однакове право на шлюб, без будь-яких обмежень щодо раси, національності чи віросповідання – про це говориться в Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році.

Обов’язковою вимогою для вступу до шлюбу є вільне волевиявлення жінки і чоловіка на реєстрацію шлюбу без будь-якого насильства, тиску чи погроз з боку родичів.

Якщо бажання одружитись приходить до неповнолітнього, то таке право йому надає суд, який розглядає справу за місцем проживання заявника. Заява буде задоволена, якщо це відповідатиме інтересам неповнолітнього, а суд отримає вагомі на те докази. Найчастіше такими доказами є вагітність жінки, народження у пари дитини чи фактичне проживання чоловіка і жінки. Варто зауважити, що батьки неповнолітнього, хоч і є зацікавленими особами у справі, проте їх згода чи заперечення не матимуть вирішального значення у суді.

Кожен випадок, де до суду звертаються з проханням про зниження шлюбного віку є індивідуальним і детально розглядатиметься суддею. Наголошуємо, що суд розглядає право на одруження неповнолітнього саме з конкретною особою, а не взагалі будь з ким. Подавати заяву за надання судом права на шлюб має особа, яка досягла 16 років. 

Звичайно, що кожен випадок – особливий, проте хотілося б, щоб у 16 чи 46 люди підходили до створення сім'ї виважено, обдумано і з коханням у серці.

Закон і Бізнес