Закон і Бізнес


Що чекає на бізнес після прийняття законопроекту про «кешбек», розповіла юрист


19.08.2019 17:27
4749

Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» покликаний виведенню з тіньового обігу товарів високого цінового сегмента та готівкових коштів у роздрібній торгівлі.


Старший юрист юридичної фірми EVRIS  Катерина Бредуляк у коментарі журналістам розповіла про можливі наслідки законопроекту про «кешбек».

Більшість фізичних осіб – підприємців, що використовують спрощену систему оподаткування (ССО), не використовують реєстратори розрахункових операцій (РРО). І не дивно, що великі та середні компанії намагаються зробити те ж саме, але в інший спосіб, тим самим занизивши задекларовані доходи.

Отже, законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (проєкт Закону) розроблений саме з метою виведенню з тіньового обігу товарів високого цінового сегмента та готівкових коштів у роздрібній торгівлі.

Крім того, за умови прийняття проєкту Закону головними наслідками для бізнесу має бути:

–         позбавлення можливості приховувати реальний обсяг виручки від реалізації товарів та послуг;

–         зменшення обсягів контрафактної та контрабандної продукції

–         оптимізація оподаткування та підвищення рівня податкової дисципліни;

–         зменшення кількості перевірок добросовісних продавців;

–         вирівняння умов економічної конкуренції між продавцями, які не застосовують ССО;

–         поступове зменшення недобросовісної конкуренції;

–         контроль з боку державних органів за РРО та забезпечення довіри до державних інституцій.

Слід зазначити, що розмір штрафів для бізнесу є дуже високим. Така додаткова відповідальність може вразити малий та середній бізнес, а для фізичних осіб-підприємців – це взагалі можуть бути «непідйомні» суми. Звичайно, можливі й зловживання з боку покупців при поданні скарг до контролюючих органів.

Водночас, для покупця є важливим усвідомлювати свої права та можливість отримати компенсацію від держави. Бізнес, у свою чергу, буде намагатися продавати лише якісні товари та встановлювати більш високі ціни, покриваючи ризики зловживань та сплату більш високих сум податків, а іноді й штрафів. В такій ситуацій, це потрібно буде компенсувати за рахунок покупців, тому не тільки вимоги покупців до продавців будуть зростати, але й вартість товарів.

Закон і Бізнес