Закон і Бізнес


У ВРП засумнівалися у законності рекомендацій ВККС щодо призначення суддів


19.08.2019 14:35
114453

Вища кваліфікаційна комісія суддів порушила встановлені законом вимоги проведення конкурсу у загальні місцеві суди, які впливають на визначення його результатів.


Таку думку висловив член ВККС Юрій Тітов стосовно рішення Комісії від 7.08.2019 про рекомендування 467 кандидатів для призначення на посади суддів.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВРП, Комісією надіслано до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо призначення 467 кандидатів суддями в 263 загальних місцевих судах разом із матеріалами щодо затвердження рейтингів учасників конкурсу, особові справи кандидатів, список кандидатів тощо. До надісланих матеріалів долучено окрему думку члена ВККСУ Ю.Тітова стосовно рішення Комісії.

У вказаній окремій думці член ВККСУ ставить під сумнів законність рішення Комісії від 7.08.2019 про рекомендування кандидатів,  мотивуючи тим, що Комісія порушила встановлені законом вимоги проведення конкурсу, які впливають на визначення його результатів. В окремій думці членом Комісії, зокрема, зазначено, що, зменшивши кількість вакантних посад суддів місцевого суду та обмеживши коло осіб, які згідно з законом мають право взяти участь у конкурсі на зайняття таких посад, Комісія у свавільний спосіб втрутилася у конкурсну процедуру, порушивши гарантоване законом право (як кандидатів на посаду судді, так і суддів) у встановленому порядку на конкурсних засадах зайняти вакантні посади суддів місцевих судів.

Позов про визнання протиправним та скасування  рішення Комісії від 2 липня 2019 року  про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів є предметом розгляду у Верховному Суді, зокрема в адміністративній справі № 9901/378/19.

Розгляд справи призначено на 22 серпня 2019 року.

З урахуванням зазначеного  Вища рада правосуддя  додатково повідомить  про розгляд рекомендацій  ВККСУ про призначення кандидатів на посаду судді.

Закон і Бізнес