Закон і Бізнес


Суддю зі Львова відсторонили за порушення правил підсудності


16.08.2019 14:34
6356

Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю Франківського районного суду міста Львова Марію Мартинишин та направила вчитися до Національної школи суддів України.


Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили в прес-службі ВРП.

Так, Вища рада правосуддя ухвалила тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Франківського районного суду міста Львова Марію Мартинишин від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації із застосування норм Цивільного процесуального кодексу України та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суд.

Підставою притягнення судді М.Мартинишин до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Першою Дисциплінарною палатою обставини, які свідчать про вчинення нею (на час розгляду справи за позовом про поділ спільного майна подружжя) дій, які слід кваліфікувати як дисциплінарні проступки, передбачені підпунктом «а» пункту 1 та пунктом 4 частини першої статті 92 Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів», а саме внаслідок недбалості істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя.

Неправомірні дії судді М.Мартинишин полягають у тому, що вона прийняла до провадження позов про поділ спільного майна подружжя, який не підлягав розгляду цим судом (тобто з порушенням правил підсудності) та не відповідав вимогам цивільного процесуального закону щодо змісту позовної заяви в частині зазначення ціни позову, призначила справу до розгляду без урахування необхідності виконання вимог статті 74 ЦПК України, ухвалила у цій справі рішення про визнання за особою права власності на майно, що належить на праві власності іншій особі, яка не була залучена до участі у справі.

Оскаржити рішення Дисциплінарної палати ВРП судді не вдалося. ВРП залишила рішення без змін та вирішила відсторонити суддю від посади на півроку.

Закон і Бізнес