Закон і Бізнес


Два депутати БПП відмовилися підписувати конституційне подання по ДБР


Борис Козир (ліворуч) та Валерій Карпунцов з різних причин не стали підписувати конституційне подання БПП.

15.08.2019 18:49
10007

Оскільки сьогодні Україна перебуває в інших реаліях електорального вибору, питання внесення змін до Закону «Про Державне бюро розслідувань» має вирішувати вже новообрана Верховна Рада.


Про це в ексклюзивному коментарі виданню «Закон і Бізнес» заявив народний депутат України, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Валерій Карпунцов, коментуючи ініціативу БПП щодо підготовки конституційного подання про визнання такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) окремих положень Закону «Про Державне бюро розслідувань».

Народний депутат не став підписувати документ. «До мене телефонувало і керівництво партії, до якої я не мав відношення (В.Карпунцов безпартійний, - прим. Ред), і фракції, до якої я поки що маю відношення,.. але я відмовив у підписанні цього подання». За його інформацією, у ініціаторів не вистачає близько половини з 45 підписів, необхідних для конституційного подання.

Свою відмову керівництву фракції він пояснив тим, що «зараз ми перебуваємо вже в інших реаліях електорального вибору, відповідно, де і який закон підправляти має розбиратися нова Верховна Рада». Зміст самої ініціативи він також піддав критиці, оскільки «до цього було все нормально. Навпаки, критикували затягування конкурсного відбору, - звернув увагу В.Карпунцов. - Якщо є невідповідність Конституції, нехай збираються фахові представники, звертають увагу тих, хто може змінити закон, а це Верховна Рада, це виключне право законотворця».

При цьому він позитивно оцінив роботу самого Державного бюро розслідувань: «На сьогоднішній день ДБР працює. Працює, на мою особисту думку, як доктора юридичних наук і заслуженого юриста, непогано. І на фоні інших новоутворених органів є динаміка», - переконаний нардеп.

Про відмову у підписанні подання щодо неконституційності положень закону про ДБР кореспонденту видання «Закон і Бізнес» розповів також інший член БПП, народний депутат Борис Козир. «Дійсно було таке подання, але я його не підписав, заявив він. - Я пам’ятаю, як ми приймали цей закон про Державне бюро розслідувань, як він проходив усі узгодження і вважаю, що ці статті (ст.ст. 11, 23, - прим. Ред.) є конституційними». На думку нардепа, Президент повинен призначати директора ДБР, так само як і визначати членів конкурсної комісії.

Як відомо, про ініціативу визнати неконституційними положення Закону «Про Державне бюро розслідувань» та підготовку БПП відповідного конституційного подання сьогодні заявив екс-перший заступник глави АП Андрій Портнов у своєму Telegram-каналі.

Юрист також виклав сам документ. Згідно з текстом, пропонується здійснити перевірку на предмет конституційності положень частини першої, пункту 1 частини третьої статті 11, пунктів 1 і 3 частини другої статті 23 Закону № 794 у частині встановлених у них приписів, які визначають повноваження Президента України призначати на посаду Директора Державного бюро розслідувань, визначати трьох членів Комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань, його першого заступника та заступника, а також щодо інформування Директором ДБР Президента України з основних питань діяльності ДБР та його підрозділів, про виконання покладених на них завдань та щорічного подання Главі держави письмового звіту про діяльність ДБР за попередній рік.

Закон і Бізнес