Закон і Бізнес


За кордон без чоловіка

Аравійки тепер можуть подорожувати без дозволу опікуна


№31-32 (1433-1434) 10.08—21.08.2019
3221

У Саудівській Аравії істотно розширили права жінок. Так, жінки, старші за 21 рік, зможуть подорожувати і виїжджати за кордон без дозволу опікуна (чоловіка чи іншого родича).


Правда, жінкам, як і раніше, необхідно отримати дозвіл від родича чоловічої статі, щоб вийти заміж або жити самостійно, повідомляє Reuters.

Нововведення належить до так званих прогресивних указів, ініційованих кронпринцом Саудівської Аравії Мухаммедом. Ці укази уперше передбачають для жінок можливість самостійно подавати заявку на паспорт, реєструвати народження дитини, одружуватися або розлучатися, а також право на опіку над неповнолітніми дітьми, включаючи, наприклад, можливість самостійно записувати їх у школу.

Укази також розширюють можливості працевлаштування для жінок, які становлять велику частину безробітних аравійців. У них сказано, що всі піддані королівства мають право на працю і не повинні стикатися з будь-якою дискримінацією за ознакою статі, інвалідності чи віку.

Крім того, аравійкам віднедавна не потрібний дозвіл опікуна-чоловіка, щоб піти вчитися, зробити операцію або працювати.

Королівство є ультраконсервативною країною, яка суворо дотримується законів ісламу. Після 2013 року фактичний правитель Саудівської Аравії кронпринц Мухаммед бен Салман послабив багато соціальних обмежень, зокрема заборону на водіння автомобілів для жінок і заборону на кінотеатри і масові спортивні заходи.