Закон і Бізнес


Агресія на повідку

Небезпечними для людини визнали неіснуючі породи собак


Якщо собака добре вихований, то, попри думку щодо агресивності породи, намордник йому не потрібний.

№31-32 (1433-1434) 10.08—21.08.2019
7619

У Росії затвердили перелік небезпечних порід собак. Він кілька місяців був предметом суперечок чиновників і кінологів. У остаточній версії списку опинилися породи, які формально не існують.


У документі згадуються 13 порід, «у генетику яких закладено агресію і силу». З 1 січня 2020 року вигул таких собак без намордника і повідка забороняється, за винятком випадків, коли вихованець перебуває на огородженій території свого власника. Крім того, власники таких собак повинні встановлювати попереджувальні таблички на своїх ділянках.

Проте, як виявила Бі-Бі-Сі, назви окремих порід у переліку вказані з помилками, а інші можна вважати неіснуючими, оскільки їх не визнають найбільші світові федерації.

Наприклад, третя у списку — порода «амбульдог». Імовірно, мається на увазі «американський бульдог». Міжнародна кінологічна федерація і найбільший кенел-клуб США такої породи не визнають. Така ж ситуація з пітбульмастифом, «північнокавказьким собакою», алапаським бульдогом, турецькою вівчаркою акбаш, які теж є в списку.

При цьому, за словами експертів, не відомо, хто займатиметься ідентифікацією породи. Якщо це робитиме не фахівець, а, наприклад, дільничний, він будь-якого великого собаку опише як північнокавказького або бульмастифа. В результаті на половину власників собак можуть накласти штрафи.

Утім, ті ж експерти вважають, що будь-який великий собака, незалежно від списків, повинен гуляти тільки на повідку.