Закон і Бізнес


В чому відмінність українського суду присяжних від зарубіжного?


09.08.2019 16:16
8942

Українське законодавство запозичило європейську модель суду присяжних. Утім інститут присяжних в Україні ще знаходиться на шляху розвитку.


Про основні  моделі суду присяжних та їх функціонування у коментарі для «ЗіБ» розповів суддя Жовтневого районного суду м.Маріуполь Дмитро Киян.

Як зазначив суддя, у світовій юридичній практиці прийнято виділяти дві основні моделі суду присяжних – англо-американська (класична) та континентальна (європейська). У класичному суді присяжних має бути близько 12 осіб – при розгляді кримінальних справ. При цьому, розгляд справи судом присяжних побудований таким чином, щоб мінімізувати кількість запитань з боку присяжних, оскільки вважається, що активна участь сторін у наданні доказів,  спектр повноважень головуючого судді забезпечує присяжних усім необхідним обсягом інформації, а її надмірний обсяг може зашкодити ухваленню справедливого вердикту.

Українське законодавство запозичило континентальну (європейську) модель суду присяжних, які спільно із професійними суддями вирішують питання факту та питання права. В Україні суд присяжних діє лише на рівні місцевого загального суду першої інстанції (у складі двох професійних суддів та трьох присяжних (ч. 3 ст. 31 КПК України) та розглядає справи щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Однак такий розгляд можливий лише за умови подання клопотання  обвинуваченим під час підготовчого судового засідання (ч. 2 ст. 384 КПК України).

В Україні  присяжні та професійні судді  усі питання судочинства  вирішують разом, що ставить під сумнів незалежність та вільність присяжних від професійних суддів під час ухвалення рішення в нарадчій кімнаті.

Окремого розгляду потребує визначення кількісного складу суду присяжних, який, порівнюючи  із національним законодавством та законодавством зарубіжних держав, є різним. При його обранні слід враховувати  організаційні та фінансові можливості держави. Він також обумовлюється і моделлю суду присяжних, яка передбачає певний порядок розгляду та вирішення ним відповідних питань.

Так, у США склад журі у кількості 12 осіб не є обов’язковою вимогою, оскільки такий склад присяжних сформувався як наслідок «історичної випадковості»,  тому дозволено розглядати судові справи у тяжких злочинах на рівні штату судом у кількості 6 або 8 осіб. Проте  скорочення чисельності присяжних лише до кількох осіб суттєво знижує ефективність діяльності суду присяжних і не може забезпечувати повноцінну участь народу в процесі здійснення правосуддя.

Суддя вважає, що провадження інституту присяжних у сучасних реаліях України є не більш, ніж бажанням влади продемонструвати прагнення до європейських ідеалів правосуддя та дотримання прав людини. Для розвитку інституту присяжних необхідно керуватися позитивним досвідом, вдосконалювати недоліки та запроваджувати нові концепції у формуванні демократичного та прозорого судочинства на рівні розвинених країн.

Закон і Бізнес