Закон і Бізнес


Ефективний виконавець


№30 (1432) 03.08—09.08.2019
Марина ЛІБЕРМАН
5834

Скасування мораторію на іпотечне житло, яке було взято в кредит у валюті, відчиняє двері осель для виконавців. Адже новий КзПБ передбачає: якщо особа не узгодила реструктуризації — банк має право звертати стягнення на все її майно.


За статистикою, ефективність виконання рішення, якщо його доручити «приватнику», сягає 83%. Проте на своєму шляху професіонали бачать безліч перешкод. Адже, як виявилося, державні органи не готові співпрацювати з приватними структурами.

Обговоренню перешкод та нових складних справ була присвячена конференція «Нові виклики у професії приватного виконавця», яка відбулася в Одесі.

Зокрема, голова Асоціації приватних виконавців України Сергій Ніколаєв наголосив, що їхня спільнота перебуває на етапі розвитку, тому питання взаємодії з іншими установами і державними органами виникають постійно і вони є надзвичайно важливими. Особливої уваги це потребує з огляду на прийняття Кодексу з процедур банкрутства, який невдовзі набере чинності.

Як зауважив приватний виконавець Анатолій Телявський, основні надії приватних виконавців стосуються довгоочікуваного скасування мораторію на стягнення іпотечної нерухомості, на яку кредит брали в іноземній валюті. Адже, якщо мораторій буде скасовано, вони отримають можливість звертати стягнення за наявною заборгованістю, у тому числі на іпотечне житло. Проте запрацює ця норма лише з 21.10.2020. Адже законодавець передбачив шляхи до відступу, залишивши громадянам можливість скористатися процедурою банкрутства або ж заробити достатньо грошей, щоб погасити зобов’язання перед банком.

Таким чином, у боржників залишається ще більш як рік, аби визнати себе банкрутом і затвердити через господарський суд план реструктуризації для погашення заборгованості. Якщо цей інститут у масштабах держави провалиться — дію мораторію відновлять.

Утім, процедура визнання себе банкрутом є доволі складною. Адже, щоб звернутися до господарського суду, громадянин має подати дуже багато довідок щодо свого матеріального стану, а також членів своєї сім’ї. Однак, як вже раніше інформував «ЗіБ», поняття «члени сім’ї» суттєво відрізняється від затвердженої Сімейним кодексом концепції. Тож наразі не зрозуміло, чи запрацює інститут банкрутства фізичної особи взагалі.

Якщо ж боржники не впораються із цим питанням за відведений час — виконавці застосовуватимуть примусове звернення стягнення на їхню нерухомість. В тому, що діяльність приватних виконавців на цій ниві обіцяє бути плідною та ефективною, запевнив присутніх і керівник проекту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас. Зокрема, він наголосив, що приватні виконавці в Україні довели свою ефективність. «У цьому можна легко пересвідчитися, перевіривши свіжу статистику виконання рішень. Тому вигадувати якісь нові моделі виконання судових рішень нам точно не потрібно. Треба просто продовжувати рух реформи», — зауважив він.

Крім цього, Д.Віткаускас висловив занепокоєння тим, що Міністерство юстиції і суди недостатньо добре розуміють, що їхнє завдання — допомагати приватним виконавцям, а не створювати перешкод. Зокрема, Мін’юст досі не квапиться надати інституту приватних виконавців достатню самостійність.

Загалом присутні на конференції представники європейських інституцій були одностайні щодо подальшої необхідності розширення прав приватних виконавців. Адже цей інститут здатний зробити процес притягнення до відповідальності боржників в рази ефективнішим, наблизивши Україну до стандартів ЄС.