Закон і Бізнес


Бодигарди Феміди

Як досвід канадських шерифів може допомогти в розбудові ССО в Україні


Суперінтендант Дарсі Егглстон (другий ліворуч) ознайомив українську делегацію із особливостями роботи шерифів провінції Британська Колумбія.

№30 (1432) 03.08—09.08.2019
Ксенія САВІЛОВА, головний спеціаліст управління інформації та забезпечення комунікаційної дія-льності секретаріату Вищої ради правосуддя
10532
10532

Невдовзі в українських судах має повноцінно запрацювати Служба судової охорони. Оскільки це нова для вітчизняної Феміди структура, не завадить вивчити досвід тих країн, де така система давно та успішно працює. Тож українська делегація відвідала Канаду, де з’ясовувала особливості по-будови системи безпеки суду та можливості запровадження схожих підходів в Україні.


Оцінка ризиків і загроз

Так, у Торонто українську делегацію зустрів начальник міжнародних програм офісу уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олег Шаков. Він розповів про структуру судової влади, особливості призначення суддів до Верховного, вищих, апеляційних, федеральних та провінційних судів.

За словами О.Шакова, рівень довіри до суддів у Канаді залишається достатньо високим, значно вищим, ніж, наприклад, до адвокатів. Свій внесок у формування позитивного іміджу судової влади робить офіс уповноваженого, який здійснює управління процесом призначення суддів федеральних судів, забезпечує належні умови їхньої роботи, опікуючись питаннями безпеки та охорони, ефективної комунікації з громадськістю.

Потім представники судової влади України відвідали відділення cлужби судового адміністрування в Торонто. Її працівники розповіли про структуру служби, ключові цілі, однією з яких є підтримання незалежності судової влади.

Так, директор Генеральної служби судової охорони Лучано Бентенуто наголосив на важливості гарантування безпеки суддів для ефективного здійснення правосуддя. Він підкреслив, що принцип незалежності судової влади передбачає неприпустимість тиску і загроз, які можуть впливати на суддівські рішення. Тому в рамках служби судового адміністрування була створена служба охорони. За словами Л.Бентенуто, велике значення має добір персоналу і саме керівник служби бере на себе відповідальність за професійний рівень працівників.

Особливу увагу приділено оцінці ризиків і загроз, контролю безпеки, що передбачає 8 обов’язкових процедур, зокрема перевірку безпеки, поінформованість про питання безпеки та навчання, захист інформації, фізичну безпеку тощо.

Серед невирішених проблем канадські фахівці називали доступ до оперативно-розвідувальної інформації — для вчасного попередження загроз. Серед здобутків — систематичні тренінги для працівників, інтегрування питань безпеки в управління.

Важливою є особиста відповідальність кожного, підтримка з боку голови суду, побудова комунікації для координації і запобігання дублюванню функцій.

Представники судової влади України разом з канадськими експертами обговорили можливості використання досвіду Канади і запровадження програми дій щодо розвитку Служби судової охорони. Вона може включати, зокрема, стандартизацію, інтеграцію, трансформацію і поширення найкращих практик, що сприятиме підвищенню ефективності системи судової охорони, посиленню незалежності суддів та зростанню рівня довіри громадян до суду.

Експерти підкреслили, що одним з найважливіших чинників гарантування захисту та безпечної роботи є довіра суддів до ССО. Адже саме її працівники, а не судді вирішують, які методи захисту мають застосовуватися. Проте це потребує високого рівня професіоналізму охоронців: вміння оцінювати фактори ризику і рівень небезпеки, аналізувати можливості, прогнозувати наслідки, швидко приймати рішення.

Рекрутинг — ключовий напрям

Також українська делегація ознайомилася з організацією адміністрування та охорони судів у Вікторії — столиці провінції Британська Колумбія.

Заступник генерального прокурора Річард Файф поінформував про забезпечення роботи судів та організацію їхньої охорони, зазначивши, що в провінції Британська Колумбія 89 судових установ, 46 з яких працюють у режимі виїзних засідань. Основною місією ССО провінції є охорона судів і гарантування безпеки суддів та всіх учасників процесу.

Заступник міністра юстиції Канади Лінда Кавано, яка виконує функції директора служби шерифів та відповідає за адміністрування судів, зазначила, що для своєчасного реагування на виклики, які постають перед судовою системою, служба шерифів реформує свою діяльність. Вона представила стратегічний план розвитку, в якому визначені напрями, місія і ключові цінності ССО.

За словами Л.Кавано, ключовим напрямом діяльності залишається рекрутинг. Адже щороку відбувається 72 нових призначення, а основними цінностями є честь, непорушність, цілісність та відповідальність.

Канадські експерти презентували організаційну структуру, напрями діяльності та оперативний бюджет служби шерифів. Останній становить 49,5 млн канадських доларів на рік, не враховуючи додаткових витрат на штаб-квартиру, в якій працюють аналітики, фінансова служба тощо. До речі, 500 шерифів Британської Колумбії мають у користуванні 200 автомобілів.

Щодо збирання негласної оперативної інформації суперінтендант Дарсі Еглстон зазначив, що окремої структури немає, але шерифи можуть скористатися інформацією кінної поліції, яка має доступ до єдиної федеральної бази даних. У цьому контексті важливе значення має взаємодія між шерифами та поліцією, тому в провінції створено спільну робочу групу з розробки і обміну оперативною інформацією.

Представники Державної судової адміністрації, Вищої ради правосуддя, Служби судової охорони цікавилися відомостями, які можуть стати у пригоді, зокрема щодо законодавчого забезпечення діяльності служби шерифів, її взаємодії з виконавчою та судовою гілками влади, чинників успішної роботи.

Умови роботи суддів

У ВС Британської Колумбії, де розглядаються справи, що стосуються особливо тяжких злочинів, делегація побувала в судовій залі з посиленою системою безпеки. Голова цього суду Роберт Бауман розповів, що в установі 15 суддів працюють на повну ставку, але є і позаштатні, які не мають повного завантаження. Здебільшого це судді, які вийшли на пенсію.

Що стосується навантаження, то судді, за словами Р.Баумана, працюють лише 2 тижні на місяць, а решта часу передбачена на підготовку до справ і саморозвиток. Він переконаний, що охорона суду має бути невидимою, тому що суд — це не фортеця, і для того, щоб громадяни відчували себе впевнено, довіряли судам, шерифи мають виявляти свою повагу до кожного відвідувача, і саме це є запорукою довіри громадян до судочинства.

У відповідь на запитання про дисциплінарні провадження проти суддів було зазначено, що зі 100 скарг лише 10 буває таких, що опрацьовуються. Переважно це скарги на сексистські висловлювання чи прояви сексистської поведінки суддів. Утім, скарг щодо корупційних дій суддів не надходило.

Як зауважили канадські експерти, основними викликами, що постають перед судовою системою Канади, є проблеми з доступом до правосуддя. Адже вартість позовної заяви — 200 канадських доларів. Значна частина жителів Ванкувера, серед яких багато представників вразливих соціальних груп, не може собі цього дозволити, як і послуги адвокатів, які в середньому коштують 325 канадських доларів за годину.

Академія підготовки шерифів

Наша делегація відвідала й Інститут правосуддя провінції Британська Колумбія, який надає спеціалізовані послуги з навчання і підготовки кадрів у сфері правосуддя і громадської безпеки (підрозділи муніципальної поліції, служба шерифів, пожежні служби, служби екстреної медичної допомоги, виправні установи). Академія підготовки шерифів — це один з факультетів інституту.

Цікаво, що навчаються в академії шерифи, яких уже прийняли на роботу. За цей час вони отримують заробітну плату — приблизно 500 доларів.

У провінції визначені мінімальні вимоги відбору для роботи у службі шерифів, але кандидати складають тест, що містить 45 запитань, з метою визначення загальної компетентності та проходять співбесіди для з’ясування вміння аналізувати життєві ситуації. Відбір проходить у три етапи і загалом триває 6 місяців.

Утім, колишні поліцейські також проходять навчальну підготовку, хоча і за дещо скороченою програмою. Крім модулів з удосконалення навичок володіння зброєю, фізичної підготовки, вони навчаються на курсах, спрямованих на ознайомлення із системою судочинства та особливостями роботи в судах, оскільки правове поле роботи поліцейських та шерифів відрізняється.

Важливими критеріями відбору шерифів є вміння працювати у команді, ініціативність, порядність, принциповість, самоконтроль, здатність управляти конфліктами, готовність вчитися впродовж життя, відданість інтересам організації. За результатами співбесіди кандидати можуть отримати попередню пропозицію щодо посади для проходження подальшої перевірки чи направлення на роботу.

Курсанти ще до навчання знають, де працюватимуть після академії. Такий підхід дає змогу попередити випадки, коли шерифи, які пройшли навчальну підготовку, відмовляються служити за місцем призначення, зокрема на півночі країни.

Шерифи, які вже мають певний стаж роботи, проходять навчання з підвищення кваліфікації. Ця програма зосереджена на перевірці фізичної підготовки, навичок володіння зброєю, контролю за застосуванням сили, комунікаційних навичок.

Як підкреслила Корін Карл, перед підготовкою висновків щодо фахового рівня шерифа вона уважно аналізує їхній контроль застосування сили.

Заохочення та пільги

За словами іноземних колег, серед переваг роботи шерифів — система пільг державного службовця, престиж роботи у системі судочинства. Адже професія судді — це одна з найбільш шанованих у Канаді. Шерифи мають нормований робочий день, оскільки працюють, як і всі державні службовці, 7,5 год. на день.

Як підкреслив директор академії Роб Чонг, якщо з підвищенням зарплати є проблеми, для заохочення шерифів використовується різноманітна система бонусів: додатковий вихідний, полегшені умови праці та ін.

Вартість підготовки одного шерифа упродовж 14 тижнів — приблизно 9000 доларів. Сюди входить утримання приміщення та обладнання, забезпечення форменим одягом, заробітна плата, відшкодування витрат на проживання (500 доларів на тиждень або 2000 на місяць), оскільки курсанти з інших міст винаймають квартиру чи номер у готелі, та інші витрати.

Якщо протягом двох років після навчальної підготовки шериф звільняється з роботи, він повинен сплатити 11000 доларів як часткове відшкодування державних витрат на навчання.

У рамках загальної підготовки здійснюється також підготовка інструкторів. Ця програма включає спеціальні модулі з викладацької майстерності, оскільки не всі професійні шерифи мають навички інтерактивного викладання, і ґрунтується на інтерактивних методах викладання, зокрема рольових іграх за сценарієм, ситуативних вправах тощо.

Особливий інтерес викликала презентація суперінтенданта Двейна Кемптона щодо діяльності управління з комплексної оцінки загроз. Зокрема, стосовно аналізу оперативної інформації, регламентів реагування на загрози, операцій щодо безпосереднього прикриття і охорони об’єктів, особистої охорони суддів. За словами Д.Кемптона, в Канаді лише 12 осіб мають сертифікати фахівців з оцінки загроз, і два з них працюють у службі шерифів Британської Колумбії.

Вкотре акцент робився на стратегіях управління ризиками та міжвідомчому партнерстві.

Представники судової влади України мали можливість не лише ознайомитися з організацією підготовки шерифів, але й бути присутніми під час складання курсантами тесту для перевірки фізичної підготовки. До того ж представники ССО змогли перевірити і свої навички, зокрема володіння зброєю.

Висновки після візиту

Звісно, перед Службою судовою охорони в Україні постає багато викликів, серед яких підготовка великої кількості фахівців за відсутності власної навчальної бази, розроблених і протестованих програм підготовки.

Як вихід із ситуації канадські фахівці запропонували використати децентралізовану модель підготовки співробітників ССО — за єдиними стандартами, але в різних місцях. В умовах України, на думку одного з членів делегації, доцільно було б використати ресурси Національної школи суддів, яка має регіональні відділення майже в усіх областях.

Звісно, попереду багато роботи, але, як зазначили делегати, досвід підготовки шерифів у Британській Колумбії буде покладено в основу системи підготовки співробітників ССО в Україні.

Загалом візит, що був організований за сприяння канадсько-українського проекту підтримки судової реформи в Україні, дав змогу зробити висновки щодо переваг організації служби охорони судів Канади. Зокрема, делегати відзначили її інтегрованість у судочинство, відданість ключовим цінностям судової влади: незалежності, прозорості, наближеності до людей тощо.

Важливими є стратегічне планування, виважене використання ресурсів, акцент на аналіз, оцінку ризиків і загроз, невидимість охорони (приховані бронежилети, зброя), використання високотехнологічного устаткування. Але не менш значимими є й  повага до працівників, врахування їхніх потреб, думок та соціальний захист.

Головне завдання — докласти всіх зусиль, щоб реалізувати досвід Канади в організації охорони українських судів, а для цього потрібно, щоб питання безпеки судів стало пріоритетом держави і суспільства.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Андрій ОВСІЄНКО,
член Вищої ради правосуддя:

— Сьогодні питання створення Служби судової охорони є пріоритетним та надзвичайно актуальним з огляду на непоодинокі та безпрецедентні випадки пошкодження майна судів, посягання на фізичну безпеку учасників судових процесів, працівників апарату та суддів.

Крім того, в ст.10 закону «Про Вищий антикорупційний суд» передбачено, що судді ВАКС, а в разі потреби за його заявою — і членам його сім’ї, надається цілодобова охорона, а також цілодобова охорона його особистого або службового житла, яку забезпечує ССО.

Все це потребує повноцінного запуску в якнайкоротші строки Служби судової охорони, здатної ефективно виконувати покладені на неї завдання: підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорона приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, гарантування у суді безпеки учасників процесу.

З огляду на ті виклики, які стоять перед ССО, вкрай важливою є розбудова цього органу з використанням передового міжнародного досвіду. На мій погляд, однією із найбільш ефективних та прогресивних систем безпеки судів є канадська модель, зокрема служба шерифів Британської Колумбії.

В основу її діяльності покладена динамічна концепція комплексної оцінки ризиків і загроз, яка дає можливість ефективного оперативного планування та забезпечення судового процесу, організації заходів захисту інфраструктури суду та фізичного захисту осіб.

Іншим важливим аспектом в організації та роботі структур, відповідальних за забезпечення охорони судів та суддів у Канаді, є надзвичайно високий рівень довіри самих суддів до служб судової охорони, а також тісна взаємодія останніх із органами поліції.

Безумовно, судова система Канади істотно відрізняється від системи судоустрою в Україні, що обумовлює специфіку структури, завдань та повноважень ССО в нашій країні.

Водночас запровадження наявних методик стратегічного планування, алгоритму та системи добору особового складу, іншого прогресивного досвіду може стати позитивним чинником створення дієвої та ефективної ССО в Україні.