Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 30/2019. Анонс публікацій


02.08.2019 14:26
2383

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 30/2019, 3 - 9 серпня 2019 р.


Конкурс з обрання кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини від України закінчився. Комісія обрала трьох кандидатів — Олену Бойченко, Миколу Гнатовського та Павла Пушкаря. З них Парламентська асамблея Ради Європи вибере суддю за відповідною процедурою. Здавалося б, залишається тільки привітати переможців. Але чому не вщухають обговорення результатів конкурсу (дивіться, наприклад, тут, тут і тут)? Можливо, одні колишні кандидати радіють своєму програшу, а інші думають про оскарження результатів? І чому в цих обговореннях відчутний присмак гіркоти? Про це ми поспілкувалися із директором Харківської правозахисної групи Євгеном ЗАХАРОВИМ.

Юрист, який вважає, що був несправедливо звільнений з роботи, може відстоювати власні інтереси в суді. Але, якщо він вирішить надавати правничу допомогу друзям по нещастю треба ретельно оцінювати ризики конфлікту інтересів, що виникають у такому випадку. У ВКДКА назвали дві обставини, що можуть утворювати конфлікт інтересів. Докладніше про це у статті «Коли інхаус стає вільним».

У боржників буде рік, щоб збанкрутувати, аби не втратити іпотечних квартир. Скасування мораторію на іпотечне житло, яке було взято в кредит в іноземній валюті, відчиняє двері осель для виконавців. Адже новий КзПБ передбачає: якщо особа не узгодила реструктуризації — банк має право звертати стягнення на все її майно. Про це – у матеріалі «Ефективний виконавець».

Олена Танасевич виступила проти призначення заступника голови апарату, вважаючи, що добір кандидатів, по суті, добором не був. Адже положення про його проведення передбачає, що учасників має бути більш як один. Зате не встановлює, що вето голови суду має визначальне значення. Тому голові ДСАУ залишилося призначити переможницю. Хто забрав у голів судів важливе право погоджувати кандидатури керівників апарату та їхніх заступників — РСУ чи ВРП, - дізнайтеся у статті «Нібито конкурс. Нібито переможець».

Медична реформа, до якої чимало претензій як у громадян, так і в представників нової влади, триватиме. Тож у Міністерстві охорони здоров’я радять самостійно піклуватися про себе та діляться секретами, як не бути покаліченим у лікарні. Тож пацієнтів і медиків у 2020 році чекає «Диджиталізація здоров’я».

Сторони процесу обдурили, кодекс змінився, доведеться вчитися ще раз. Ось із такими проблемами стикнулася досвідчена служителька Феміди, не зауваживши, що надані документи 8-річної давності. Тому ВРП відправила законницю з 30-річним стажем учитись. Про це – в статті «Сімейне гніздечко брехунів».

Невдовзі в українських судах має повноцінно запрацювати Служба судової охорони. Оскільки це нова для вітчизняної Феміди структура, не завадить вивчити досвід тих країн, де така система давно та успішно працює. Тож українська делегація відвідала Канаду, де з’ясовувала особливості побудови системи безпеки суду та можливості запровадження схожих підходів в Україні. Як досвід канадських шерифів може допомогти в будові ССО в Україні читайте у матеріалі «Бодигарди Феміди».

Останнім часом набули поширення випадки проведення досудового розслідування стосовно певної особи за відсутності повідомлення про підозру. У межах такого провадження можуть роками проводитися слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, але процесуальне рішення про звернення до суду з обвинувальним актом чи про закриття кримінального провадження не приймається. Що можна вдіяти в такій ситуації? Відповідь на запитання містить стаття «Під ковпаком і без підозри».

Судова система залишилася наодинці з проблемою компенсації за житло, зруйноване внаслідок збройного конфлікту. Адже чинний механізм отримання відшкодування часто не спрацьовує і без допомоги законодавця це питання не вирішити. Чи реально домогтися коштів за житло, зруйноване під час збройного конфлікту, - у матеріалі «Вакуум відшкодування».

Дію принципу доміно можемо спостерігати не лише у фізиці або хімії, а й у політиці та економіці. В останній кісточками доміно виступають підприємства, пов’язані між собою як вертикальними, так і горизонтальними господарськими зв’язками. Банкрутство одного може спричинити ланцюгову реакцію — аж до колапсу як в економічному, так і в соціальному житті країни. Розглянемо підстави для відкриття справ про банкрутство юридичних осіб як можливі передумови для прояву принципу доміно в економіці країни. Як Кодекс з процедур банкрутства може спровокувати ланцюгове падіння підприємств країни, - читайте у статті «Принцип доміно».

Досвід адвокатів зі Старого світу став би в пригоді їхнім українським колегам, якби не різниця у повазі до закону. Українські адвокати вивчають досвід колег з Німеччини. Цікавими для них виявилися доступ до професії, інститут страхування адвокатської діяльності та система самоврядних органів. Та навіть якщо все це взяти за зразок, перепоною стане різниця у повазі до закону. Про це у матеріалі «Приклад з Європи».

Закон і Бізнес