Закон і Бізнес


Нас відвідав «ревізор»

«Посланець» Старого світу привіз оптимізм, запевнення і попередження


Україна і світ, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2667

Під час візиту до Києва єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле зустрівся з вищими чиновниками, правозахисниками, представниками громадськості й опозиції. Політик висловив обережний оптимізм щодо завершення переговорів про створення зони вільної торгівлі, обіцяв підтримати зусилля Києва стосовно виконання плану дій з лібералізації візового режиму Україна — ЄС і недвозначно попередив керівництво країни про неприпустимість кримінального переслідування опозиції.


Бадьорий оптимізм офіціозу

Ще до візиту Ш.Фюле опозиціонери висловлювали надію на те, що єврокомісар приборкає владу, яка «розійшлася, і припинить переслідування нею опозиції». У свою чергу депутати від Партії регіонів старанно спростовували заяви опозиції про те, що в «Україну їде ревізор». Тактику поширення вигідної властям інформації політики і чиновники застосовували і під час візиту Ш.Фюле.
За підсумками зустрічі прес-служба Президента України повідомила, що Віктор Янукович назвав символічним той факт, що вперше в новому році він зустрівся саме з представником ЄС. А також заявив, що «політичний діалог між Україною і Євросоюзом вимагає продовження контактів на вищому рівні».
В.Янукович висловив надію на швидке завершення переговорів стосовно укладення договору про асоціацію і зону вільної торгівлі. До того ж він запевнив Ш.Фюле в прихильності реформам і їх продовженні в ниніш¬ньому році. «На європейському напрямку ми багато зробили для того, щоб налаштуватися на послідовну роботу, мета якої — підняти й об’єднати країну, підняти її на належний рівень розвинених кра¬їн», — підкреслив Віктор Федорович.
У свою чергу єврокомі¬сар повідомив, що Брюссель сподівається завершити підписання документів з Києвом у поточному році (можливо, навіть улітку). Ш.Фюле додав, що ЄС хоче тіс¬ніших відносин і може виявити гнучкість у переговорах із цих питань. Проте він підкреслив, що Брюссель не піде на компроміс там, де справа стосується основоположних цінностей, таких як демократія.

Футбол, візи й вільна торгівля

Прем’єр-міністр Микола Азаров також заявив про намір завершити в 2011 р. переговори з ЄС щодо угоди про асоціацію і ЗВТ. Він сказав, що розраховує на вищу активність Євросоюзу і на переговорах про модернізацію української газотранспортної системи.
У свою чергу міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв висловив надію на введення країнами ЄС безвізового режиму для українців до початку чемпіонату Європи з футболу, який пройде в 2012 р. А.Клюєв повідомив про швидке закінчення розроблення національної частини плану на цей рік щодо лібералізації візового режиму.
Ш.Фюле не виключив, що 2011 р. дійсно може стати надзвичайно важливим для двосторонніх відносин України і ЄС. І рух у цьому напрямі помітний: у МЗС повідомили, що днями було створено координаційну комісію з виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Демонстративна підтримка опозиції

Зустрічі Ш.Фюле з опозиційними політиками (втім, як і з представниками влади) проходили без участі преси. Спільний діловий обід єврокомісара та Юлії Тимошенко, під час якого вони домовилися найближчим часом провести зустріч у Брюсселі, дав привід говорити про демонстрацію Ш.Фюле прихильності до опозиційного політика.
У прес-службі Ю.Тимошенко повідомили, що єврокомісар поставив наближення України до ЄС в залежність від дотримання в нашій країні принципів демократії, верховенства права і прав людини.
На прес-конференції Ш.Фюле запитали, чи поді¬ляє ЄС занепокоєння з приводу політичних переслідувань, яке наприкінці грудня висловило керівництво США. «Якщо йдеться про враження, то я дійсно його поділяю. Я порушував це питання під час зустрічей зі своїми співбесідниками. Зокрема, з українським Президентом ми приділили цьому питанню багато часу. Він уважно слухав, я у свою чергу також уважно слухав, що говорив Президент, коли він пояснював, що в цьому випадку не йдеться про вибіркову юстицію», — відзначив єврокомісар.
Ш.Фюле додав, що не хоче «спекулювати на темі якихось наслідків», які можуть бути, якщо Україна відійде від демократії.

Моральне лідерство

Заява Ш.Фюле, що прозвучала на прес-конференції, була різкішою, ніж цього хотіла б нинішня влада. «Я ще раз хочу сказати про неприпустимість використання кримінального законодавства з політичною метою і необхідність дотримання принципів чесного, справедливого і незалежного правового процесу», — відзначив єврокомісар.
За його словами, в XXI ст. демократична влада не може існувати без незалежної судової влади і незалежних ЗМІ. «Це питання морального лідерства», — підкреслив Ш.Фюле. Він повідомив, що торкався цих проблем на зустрічі з В.Яну¬ковичем і Президент запевнив його: «У цих випадках не йдеться про ви¬біркове правосуддя».
Єврокомісар підкреслив, що влада України передусім сама зацікавлена в існуванні в країні сильної й конструктивної опозиції. І що процес євроінтеграції є тією сферою, в якій влада й опозиція можуть об’єднати свої зусилля.
Зустрічаючись з представниками іноземних інвесторів, Ш.Фюле також почув скарги з приводу корупції і бюрократії. Під час прес-конференції він за¬кликав Україну поліпшити інвестиційний клімат.
Чи зможе європейський «ревізор» уплинути на ситуацію в нашій країні і примирити владу й опозицію заради благородної мети — інтеграції Києва в політичну й економічну євросфери, покаже час. Але враховуючи той факт, що «ворогуючі» сторони досі не знайшли компромісного рішення, «євролікар» їм, мабуть, не допоможе.

Олександр САВИЦЬКИЙ, «Німецька хвиля»
Роман ОЛЕАРЧУК, «Financial Times»

Думки експертів

Чи виправдає Київ надії Брюсселя?

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ:
— В Європи не залишилося ілюзій щодо України. Це вже навіть не втома від Києва, а роздратування. Нині Європа з головою занурилась у свої проблеми, адже кілька країн ЄС опинилися на межі банкрутства. Тому до Києва мало кому є діло. Фактично заява Штефана Фюле щодо переслідування опозиції — це вже не жовта, а червона картка. У дипломатичній практиці не прийнято, щоб одна зі сторін під час візиту публічно озвучувала претензії, зазвичай це робиться кулуарно. Ш.Фюле зробив безпрецедентний крок. Це було останнє попередження, за яким можуть застосовуватись санкції.

Володимир КОРНІЛОВ:
— В принципі Україна якоюсь мірою виправдала надії Європи. У 2010 році ми бачили це по реакції Євросоюзу на те, що Київ перестав бути непрогнозованим посередником — транзитером російських енергоресурсів до Європи. Принаймні нині Старий світ полегшено зітхнув, оскільки може спокійно (без перебоїв постачань російського газу через Україну) зимувати. Проте є якісь геополітичні і геостратегічні очікування, які Європу, напевно, не зовсім влаштовують. Хоча відзначу: Європа — різна. Скажімо, Німеччина спокійніше дивиться на внутрішньополітичні зміни в Україні. А деякі держави дуже хвилюються у зв’язку з тим, що Київ дуже міцно, на їх думку, зблизився з Москвою.

Записала Марина ЗАКАБЛУК