Закон і Бізнес


Півріччя клопотань


№30 (1432) 03.08—09.08.2019
3593

Навантаження на суддів з кожним роком зростає, до апеляційної інстанції надходить все більше клопотань про направлення кримінального провадження з одного місцевого суду до іншого. Це пов’язано не тільки з великою кількістю справ, а й з малою чисельністю суддів, що може негативно позначитися на якості дослідження доказів.


На цьому наголосив голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло, підбиваючи підсумки роботи установи за І півріччя цього року.

Так, за цей період у суді на розгляді перебувало (з урахуванням залишку на початок 2019-го) 7272 справ та матеріалів, з них 1714 — кримінальні, 1266 — цивільні та 241 — про адміністративні правопорушення. Розглянуто 6754 справи, з яких — 1438 кримінальні, 1042 — цивільні та 224 — про адміністративні правопорушення.

Прикметно, що левову частку матеріалів, які надійшли і були розглянуті, становлять клопотання про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій — 4049. У середньому — понад 22 щодня, рахуючи вихідні.

На тлі нестачі суддів кримінальної палати (лише 5 із 25, що працюють у суді) кожен у середньому розглянув за цей період 332 справи. У цивільній палаті цей показник становить 55 справ.

Водночас, підкреслив М.Міняйло, робота колективу отримала високу оцінку за результатами опитування, яке проводила громадська організація «Міжнародна фундація розвитку». Його підсумки засвідчили, що робота установи організована на високому рівні.

Переважна більшість учасників судових проваджень високо оцінила роботу Миколаївського АС, незалежно від того, на чию користь було винесено рішення у справі. Причому більше від третини опитуваних мають повну вищу юридичну освіту, а отже, ця думка достатньо об’єктивна. Матеріально-технічна частина забезпечена досить якісно, що підтвердили 80% респондентів.

М.Міняйло відзначив: щорічні опитування показують, що у відвідувачів суду все менше зауважень та пропозицій щодо покращення його роботи. «Ми кожного дня вдосконалюємо роботу суду та беремо до уваги всі зауваження громадян, щоб зробити їхнє відвідування комфортнішим та підвищити рівень довіри до органу правосуддя», — наголосив очільник установи.