Закон і Бізнес


За пропаганду не саджають


№30 (1432) 03.08—09.08.2019
3170

Ні національна безпека, ні захист територіальної цілісності не виправдовують кримінального переслідування за поширення оцінок діяльності організації, що визнана державою як терористична. Адже це недемократичні підходи.


Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини (справа «Selahattin Demirtaş v. Turkey (№3)»).

Голову Асоціації прав людини Селахаттіна Демірташа було засуджено за коментарі під час телевізійної програми, в яких він закликав дати оцінку ролі ув’язненого лідера Робітничої партії Курдистану Абдулли Оджалана в пошуку мирного розв’язання курдської проблеми й покращити умови його тримання під вартою. С.Демірташа обвинуватили в поширенні пропаганди на користь РПК (незаконної збройної організації) та публічному захисті її лідера та членів.

ЄСПЛ нагадав, що сфера застосування ч.2 ст.10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод вельми обмежена. Якщо не йшлося про підбурювання до насильства, договірні держави не могли обмежувати право громадськості бути поінформованим про них навіть із посиланням на цілі, викладені в ч.2 ст.10 конвенції (захист територіальної цілісності або національної безпеки та запобігання заворушенням або злочинам).

Як визнали у Страсбурзі, загалом висловлювання С.Демірташа неможливо було вважати підбурюванням до насильства, збройного опору або повстання, а також вони не були мовою ненависті. Тому кримінальне провадження, відкрите проти заявника за обвинуваченнями в поширенні пропаганди на користь терористичної організації, не відповідало нагальній суспільній потребі, не було пропорційним законним цілям і, як наслідок, не було необхідним для демократичної держави. Відповідно, мало місце порушення ст.10 конвенції.

Як наслідок, Суд постановив, що Туреччина має виплатити заявникові €2500 як компенсацію за моральну шкоду та покрити €1000 судових витрат.