Закон і Бізнес


Про вільне пересування


№30 (1432) 03.08—09.08.2019
8952

У разі забезпечення кредитних зобов’язань іпотекою боржник не може бути тимчасово обмежений у праві виїзду за кордон. На цьому наголосив Верховний Суд (постанова від 29.05.2019).


У зв’язку з тим що зобов’язання за кредитним договором і договором поруки не були виконані своєчасно, банк звернувся до суду з позовом проти позичальника й поручителя про тимчасову заборону на виїзд за кордон.

Задовольняючи позовні вимоги, перша інстанція, з висновком якої погодився апеляційний суд, уважала, що оскільки відповідачі мають невиконані зобов’язання за кредитним договором і договором поруки, то такі вимоги підлягають задоволенню до повного виконання зобов’язань за зазначеними договорами.

Ухвалою №2-173/2011 ВС прийняв справу до свого провадження. А в постанові не погодився з висновком судів попередніх інстанцій, скасував рішення та відмовив банку в задоволенні позову.

Суди в цій справі встановили, що в іншому провадженні банк звернувся до суду з позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки, що дає підстави для висновку про забезпечення зобов’язань іпотекою, яка є видом застави, а отже, на момент вирішення питання про обмеження в праві виїзду за кордон немає правових підстав, визначених у п.2 ч.1 ст.6 закону.

ВС також урахував ту обставину, що банк звернувся до суду з позовом з метою тимчасового обмеження відповідачів у праві виїзду за кордон до повного виконання ними зобов’язань за кредитним договором. Правовою підставою визначено стст.151—153 Цивільного процесуального кодексу 2004 року, тобто норми щодо правил застосування судом заходів забезпечення позову.

Фактично фінансова установа просила забезпечити позов, пред’явлений до відповідача в іншій справі (№2-2081/2010), про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Отже, банк, подавши позов, по суті, звернувся до суду із заявою про забезпечення іншого позову, а не з окремим позовом для захисту своїх порушених прав.

Аналіз стст.151—153 ЦПК 2004 року дає підстави для висновку, що процесуальним законом не було прописано такого заходу забезпечення позову, як тимчасове обмеження в праві виїзду за кордон. У ст.16 Цивільного кодексу також не передбачено такого способу захисту цивільних прав.