Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 29/2019. Анонс публікацій


26.07.2019 14:06
2278

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 29/2019. 27 липня - 2 серпня 2019 р.


Виявилося, що ситуація із делегуванням українського представника до ЄСПЛ уже траплялась і на помилках ніхто не навчився. Про те, чому конкурс в Євросуд, оголошений екс-Президентом, не мав шансів на проведення, що змінилось у процедурі відбору суддів цього року і яка репутація в України після останніх подій, розповіла кандидат на посаду судді ЄСПЛ від України, адвокат Олена ЛЬОШЕНКО.

Кримінальний процес Німеччини за формою дуже нагадує український. А от за суттю відрізняється. Рівність прав сторони захисту та сторони обвинувачення, повага до законів і приватної власності є основними засадами німецького правосуддя, які не можуть бути порушені. Як українські правники збентежили колег запитаннями, на які в Німеччині відповідей не існує читайте у статті «До Європи — як до неба».

Імунітету, який захистить від відповідальності за хабарі, не матиме ніхто, ВАКС розглядатиме лише справи топ-корупціонерів, НАЗК чекає ротація за участю міжнародних експертів, і САП, імовірно, також. СБУ чекає реформа, аби не займалася розслідуванням економічних злочинів. І корупція буде поборена — іншого немає. Аби «Розлюбити корупцію», експерти пропонують конфіскувати незадеклароване майно у цивільному порядку.

ВККС хотіла звільнити законника за те, що він не переймається доходами родичів, але ВРП була проти. Син від першої дружини судді має 2 недешеві автомобілі, а батьки — квартиру в столиці. За те, що служитель Феміди не міг пояснити походження статків своїх родичів, його хотіли позбавити посади. Одначе законникові вдалося переконати дисциплінарний орган у тому, що він не опікується долею рідні. Докладніше - у статті «Сімейні цінності».

Чим створення єдиного органу для розслідування економічних злочинів допоможе бізнесу? Адвокати разом із представниками компаній, що потерпають від рейдерства, обговорили можливі шляхи протистояння тиску з боку державних органів. Також запропоновано низку законодавчих новацій, здатних захистити бізнес. Про це читайте у матеріалі «Старий — новий рекет».

Медіатори очікують прийняття профільного закону. Проте не бажають ані обов’язковості перемовин, ані централізованої системи самоврядування, ані щорічної переатестації. Суб’єкти законодавчої ініціативи не розуміють, навіщо в такому разі взагалі потрібен закон про медіацію. У статті «Медіатор — не адвокат» шукайте відповідь на запитання, чому в українських перемовників не може бути єдиної самоврядної організації.

ВРП вдруге позбавила суддю посади — через 5 років після рішення. Служителька Феміди вчасно не виконувала роботи, тож її вирішили звільнити за порушення присяги. Верховна Рада підтримала цю ідею, однак суд скасував рішення народних депутатів, при цьому забувши скасувати вердикт Вищої ради юстиції. Такою виявилася «Довга дорога до свободи».

«Занадто підозрюваний»: спроба екс-заступника глави АП закрити свою справу про недекларування та незаконне збагачення виявилася невдалою. Обвинувачення колишнього заступника глави Адміністрації Президента за колишньою статтею Кримінального кодексу дещо затягнулось. Тому сторона захисту клопотала про закриття провадження у завуальованій формі. Але Печерський районний суд м.Києва не став квапити правоохоронців із розслідуванням.

Немає й не може бути такої правової проблеми, що її не був би зобов’язаний розв’язати суд. Відсутність, неповнота, нечіткість, суперечливість законодавства — це загальні проблеми, які мають бути подолані в процесі правозастосування. Про виключну правову проблему як підставу для передання справи до ВП ВС читайте у матеріалі «Прогалини принципового значення».

КС вирішить, чи зможуть «довічники» розраховувати на те, щоб колись вийти на волю. Скасувати покарання у вигляді позбавлення волі до кінця життя може лише Президент актом про помилування і суд, якщо справу переглядають за нововиявленими обставинами. Інших варіантів у вічних в’язнів немає, хоча подолати таку безвихідь можна, виявивши порушення прав людини. Про це – «Шанс від Конституції».

Досить часто підприємство дізнається про кримінальне переслідування в момент, коли його діяльність обмежена, а на рахунки накладено арешт. Про новації в діяльності податкової та те, як із цим боротися, - у статті «Не чужа біда».

У матеріалі «Комплаєнс: витрати чи інвестиції» інспектори Ради бізнес-омбудсмена розповіли, чому вітчизняним підприємцям варто припинити практику «налагоджування зв’язків» і які конкурентні переваги існують у світі прозорого бізнесу.

Закон і Бізнес