Закон і Бізнес


Тенденції «адміністративників»

Податкові спори залишаються основним навантаженням для КАС, а зразкові справи — поодинокими


.

№29 (1431) 27.07—02.08.2019
Олена ДОВІДНА
4113

У Касаційному адміністративному суді третина всіх справ, що розглянуті за І півріччя цього року, стосувалася податкових спорів. Така статистика була озвучена під час зборів суддів цієї установи. Втім, у КАС розраховують, що поповнення складу допоможе швидше розібратися із залишками матеріалів.


Надходження та розгляд

За інформацією, озвученою головою КАС Михайлом Смоковичем, за штатним розписом у цьому підрозділі ВС мало б бути 56 суддів, але станом на кінець червня фактично здійснювали правосуддя 54 служителі Феміди.

З них один суддя має досвід професійної діяльності адвоката, 9 — стаж наукової роботи у сфері права, троє були призначені суддями за сукупним стажем, а 42 — відпрацювали раніше суддею не менш як 10 років. При цьому 32 судді КАС мають науковий ступінь: 11 — доктора та 21 — кандидата юридичних наук.

За І півріччя цього року на розгляді в КАС перебувало майже 55 тис. справ і матеріалів. Тобто за рік цей показник зменшився лише на 11%, ураховуючи ту кількість справ, що була передана із Верховного та Вищого адміністративного судів.

Утім, темпи розгляду дещо зросли завдяки поповненню складу суду. Так, у І півріччі 2019-го розглянуто понад 22 тис. справ і матеріалів проти менш ніж 19 тис. за аналогічний період минулого року. Більшість із них, а саме — 97%, становлять справи та матеріали, які надійшли у касаційному порядку.

Дещо скоротився залишок нерозглянутих справ. Станом на 1.07.2019 їх було менш як 32 тис. На кінець І півріччя 2018-го цей показник трохи перевищував 41,4 тис. Тобто, якщо такі тенденції збережуться, то через 3 роки КАС зможе прозвітувати про ліквідацію всіх залишків.

Проте кількість справ і матеріалів, що надійшли у середньому на одного суддю (648), майже на третину більша, ніж устигають розглядати. Адже один суддя КАС за 6 місяців спромігся ухвалити у середньому 451 рішення. А у провадженні кожного у середньому перебувало 1115 справ і матеріалів.

«Популярні» справи

Загалом найбільшу кількість становлять податкові справи: 6528 справ і матеріалів отримали, 8422 розглянуто. Наступною категорією справ, які домінують у надходженні й розгляді, є «соціальні» справи — 3133 та 3878 справ та матеріалів відповідно. Справ щодо реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики надійшло 2221, розглянуто 3003. З відносин публічної служби — 1597 справ і матеріалів, розглянуто 1810. Тобто в усіх цих категоріях КАС розглядає більше справ, ніж їх отримують. І лише спорів стосовно регулювання містобудівної діяльності та землекористування надійшло більше (1985), ніж розглянуто (1647).

Окремо стоять позовні заяви, що КАС розглядає як перша інстанція. Їх отримали 353, з яких 306 стосувалися оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради, Президента, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Єдність практики

Деякі справи передаються на розгляд усієї палати. Так, упродовж І півріччя 2019 року судовій палаті з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів як колегії передано 3 справи, судовій палаті з розгляду справ щодо захисту соціальних прав — 8. А на розгляд Великої палати ВС передано 339 справ.

Поки що недостатньо запитуваним є інститут зразкової справи. Хоча це уможливлює в найкоротші терміни не тільки вирішити спір по суті, а й виконати рішення суду. Так, у звітному періоді до КАС надійшло 13 подань про розгляд типових справ як зразкових. З урахуванням кількості нерозглянутих подань на початок звітного періоду в КАС перебувало 16 таких подань, 13 з яких розглянуто. Причому у 7 випадках відмовлено у відкритті проваджень, а на підставі 5 подань справи вирішено по суті. Із них позовні вимоги задоволено у 4 випадках.

Також КАС запровадив роботу з формування банку власних правових висновків. До нього вже увійшли 128 правових позицій, із них 41 — за І півріччя цього року.

Водночас, за інформацією очільника установи, до кінця 2019-го КАС слід подолати чималу кількість процесуальних, організаційних і управлінських проблем.