Закон і Бізнес


Не чужа біда

До чого готуватись, якщо вашого контрагента обвинувачують в ухиленні від сплати податків


Лариса Антощук (ліворуч) наголосила, що факт порушення кримінальної справи проти контрагента не є доказом фіктивності операції.

№29 (1431) 27.07—02.08.2019
Марина ЛІБЕРМАН
5383

Досить часто підприємство дізнається про кримінальне переслідування в момент, коли його діяльність обмежена, а на рахунки накладено арешт. Про новації в діяльності податкової та те, як із цим боротися, адвокати поговорили в тісному колі.


Працювати на перспективу

Статистика податкових нарахувань показує, наскільки важливим для наповнення державного бюджету є старанна робота перевіряльників. Адже протягом 2018 року фіскали встигли провести 18375 перевірок, за результатами яких було донараховано понад 13,2 млн грн. Звичайно, цих коштів недостатньо, щоб залатати дірку в бюджеті, але для бізнесу донарахування завжди відчутні.

І якщо від перевірки до нарахувань лише один крок, то від нарахувань до кримінальної справи — удвічі менший. Зокрема, адвокати з КPMG попереджають, що станом на 2019 рік стартом для кримінального переслідування є сума 961 тис. грн. Проте, виявляється, заборгованість — не єдина підстава для того, щоби бути втягненим у процес кримінального переслідування.

Під час семінару, який відбувся в приміщенні КPMG, адвокати розповіли про актуальні питання оподаткування у зв’язку з кримінальним переслідуванням. Загалом головною тенденцією в діяльності митарів залишається непередбачуваність. Проте, доки Податковий кодекс продовжують тлумачити виключно на користь держави, єдиний спосіб захисту — бути вчасно попередженим.

Не ухиленням єдиним

«Найкоштовніші» справи Державної фіскальної служби стосуються фіктивного підприємництва, ухилення від оподаткування, підроблення документів і незаконного обігу підакцизних товарів. Проте лише кожне десяте закінчилося обвинувальними вироком.

Одначе розпочате кримінальне переслідування контрагента може вилитися для платника досить серйозними донарахуваннями. Зокрема, якщо партнера по бізнесу обвинувачують у фіктивному підприємництві, це може створити передумови для того, щоб визнати операції з ним інших платників нереальними. Як наслідок, виникає ризик не тільки отримати донарахування, а й арешт рахунків.

Протидіяти цьому, звичайно, можна на початку плідної співпраці. Проте що робити, коли платник з певних джерел дізнався про вже розпочате кримінальне переслідування?

По-перше, адвокати радять займати активну позицію. Сьогоднішня біда вашого контрагента — це ваша завтрашня проблема. Тож варто звертатися до судів апеляційної інстанції та відстоювати реальність операцій. Або ж вимагати уточнень того, які саме операції були визнані фіктивними.

Наявні спори як доказ

Не менш важливим у процесі доведення є доказова база. Адже судді досить добре орієнтуються не лише в українських законодавчих тенденціях, а й у світових. Так, у процесі доведення реальності господарських операцій перевірять substance підприємства та чи міг реально контрагент надавати послуги в заявленому обсязі. Зокрема, чи мав він для цього матеріальні, технічні та ресурсні можливості.

На користь сумлінного платника також зіграють документи, якими підтверджується рух активів на підприємстві, а також належно оформлені первинні документи з відомостями про господарську операцію. Також доведенню підлягають факти зміни в структурі активів і зобов’язань або ж у власному капіталі.

Однак не лише зв’язки з господарською діяльністю будуть належними доказами. Наприклад, наявність судових спорів у контрагента доводить реальність його діяльності.

З розумінням ставляться судді й до інших креативних засобів доказування. Наприклад, до листування або ж обміну повідомленнями в месенджерах. Адже незважаючи на те, що податкова трошечки навчилася працювати, а суми донарахувань є більш обґрунтованими, ніхто не знає тонкощів бізнесу краще, ніж власник. Тож саме від його активності та професіоналізму адвокатів залежить успіх справи.