Закон і Бізнес


Про стягнення пені


№29 (1431) 27.07—02.08.2019
9644

Якщо порушник прострочив штраф, накладений Антимонопольним комітетом, нарахування пені не є видом відповідальності за вчинене порушення антиконкурентного законодавства. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 4.07.2019.


АМК звернувся до господарського суду з позовом проти мобільного оператора про стягнення близько 2 млн грн. за прострочення сплати штрафу, накладеного згідно з рішенням комітету. Рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов повністю задоволено.

У постанові №910/14288/18 ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

АМК визнав дії оператора щодо поширення інформації, яка вводить в оману, шляхом повідомлення невизначеному колу осіб неправдивих відомостей про тарифікацію вихідних дзвінків, що можуть уплинути на наміри цих осіб стосовно придбання послуг оператора, порушенням і наклав на це товариство штраф у розмірі більше ніж 21 млн грн.

Особа, на яку накладено штраф, повинна сплатити його у двомісячний строк із дня одержання рішення про накладення штрафу. Оскільки сплата штрафу була прострочена, АМК правильно нарахував пеню в сумі близько 2 млн грн.

Нарахування пені АМК застосовано на підставі закону «Про захист від недобросовісної конкуренції» та не пов’язано з невиконанням чи неналежним виконанням грошового зобов’язання або зобов’язання щодо сплати податків і зборів, а тому не належать до цивільних правовідносин.

З урахуванням викладеного суди попередніх інстанцій дійшли правомірного висновку, що накладений на оператора штраф є видом відповідальності за вчинення правопорушення, а нарахована пеня — способом забезпечення сплати штрафу.