Закон і Бізнес


Про нарадчу кімнату


№29 (1431) 27.07—02.08.2019
14125

Якщо суд перебуває в нарадчій кімнаті для ухвалення рішення в кримінальному провадженні, розгляд ним інших справ у цей період, проведення засідань з ухваленням як рішень по суті вимог, так і рішень із процесуальних питань є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 10.04.2019.


Відповідно до вироку двоє осіб були засуджені за чч.3 та 4 ст.190 Кримінального кодексу («Шахрайство»). Апеляційний суд частково змінив вирок у частині призначеного покарання.

Один із захисників у касаційній скарзі стверджував про порушення першою інстанцією таємниці нарадчої кімнати. У постанові №127/8831/14-к ВС визнав ці доводи обґрунтованими з огляду на таке.

Таємниця нарадчої кімнати є охоронюваною законом. Важливість дотримання такої таємниці не підлягає оспорюванню, а в разі її порушення нівелюється сам процес ухвалення законного рішення незалежним судом.

У досліджуваному кримінальному провадженні після заслуховування останнього слова обвинувачених суд вийшов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення, яке проголосив після виходу з неї.

У свою чергу захисник на підтвердження своїх доводів про порушення таємниці нарадчої кімнати долучив до касаційної скарги копії восьми рішень з Єдиного державного реєстру судових рішень, які суддя, котра входила до складу колегії суддів, що розглядала згадане кримінальне провадження, ухвалила в інших судових справах під час перебування в нарадчій кімнаті.

З огляду на положення законодавства суд касаційної інстанції із цього приводу констатував порушення таємниці нарадчої кімнати, що є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а отже, — підставою для скасування рішень стосовно засуджених і призначення нового розгляду в суді першої інстанції.