Закон і Бізнес


Земельний тягар


№29 (1431) 27.07—02.08.2019
2949

Прискорити модернізацію основних фондів за рахунок зменшення податкового тягаря пропонують народні обранці. Зокрема, 80% земельного податку вважатимуться капітальними інвестиціями.


Проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№10440) щодо підвищення капітальних інвестицій у модернізацію, розширення виробництва та створення робочих місць подано до Комітету Верховної Ради з податкової та митної політики.

Як стверджують автори, з огляду на земельні фонди промислових підприємств розмір податку на землю та орендної плати за неї відчутно збільшив навантаження на них. Це в багатьох випадках призводить до закриття підприємств.

Розв’язувати проблеми реального сектору економіки пропонують шляхом часткового звільнення земельних ділянок підприємств промисловості, на яких розташовані виробничі приміщення. Податок за такі ділянки справлятиметься в розмірі 20%. 80% залишатимуться в розпорядженні платника та використовуються ним на капітальні інвестиції, зокрема на модернізацію, розширення виробництва та створення робочих місць.

Обліковуватимуться такі кошти як цільове фінансування й цільові надходження.