Закон і Бізнес


Помилка регулятора


№29 (1431) 27.07—02.08.2019
3507

Обмежити повноваження Національного банку пропонують народні депутати. Зокрема, хочуть установити механізм відновлення справедливості та повернення ліцензій тим фінансовим установам, які були виведені з ринку через помилки регулятора.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення функціонування банківських установ» (№10437) подано до Верховної Ради.

Зокрема, є намір увести нову термінологію та передбачити алгоритм дій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо  відновлення діяльності банку, рішення щодо неплатоспроможності/ліквідації якого скасовано в судовому порядку. Наразі, незважаючи на прецеденти щодо визнання дій регулятора неправомірними, відсутній будь-який процесуальний механізм, який би дозволив повернути банк на ринок.

Тож, автори планують у разі вступу судового рішення на користь фінустанови в дію зобов’язати НБУ автоматично відновлювати банківську ліцензію, а також генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, повертати цінності, які були вилучені. Також відновлення під’єднання до всіх банківських мереж.

Передбачається, що фінустанови отримають захист від свавільних рішень Нацбанку. А вкладники зможуть повернути свої гроші не лише в порядку сьомої черги.