Закон і Бізнес


Виборчі будні


№29 (1431) 27.07—02.08.2019
3433

Перебуваючи в нарадчій кімнаті, служителі Феміди отримали повідомлення, в яких їм пообіцяли хабар і закликати допустити до виборів представника однієї з партій, в якого були «важкі часи» в житті.


Людмила Губська та Анатолій Степанюк із Шостого апеляційного адміністративного суду розглядали справу за позов кандидата в депутати проти Центральної виборчої комісії, яка не бажала його реєструвати. Третьою особою у справі була політична партія, від якої чоловік хотів балотуватись.

Після того як колегія вислухала сторони й пішла в нарадчу кімнату, на особисті номери суддів надійшли повідомлення на підтримку потенційного кандидата. «Дякую за допомогу, — писав анонім, — ви прийняли правильне рішення. Проблем не буде. Андрій Миколайович усе передасть. Як ми зрозуміли, виголошення сьогодні о 21:00. Рішення комісії треба будь-якою ціною зламати. 50% від винагороди керівництво передасть сьогодні. Решту — завтра». У другому повідомленні сказано таке: «Іншим колегам ми передамо окремо. Зараз інші тенденції. Треба всім, у кого були важкі часи, допомагати і давати можливість балотуватись. Цей Саша хоч ізраїльтянин, але хороший хлопець».

Такі повідомлення, на думку Л.Губської та А.Степанюка, свідчать про втручання в діяльність, тож вони звернулися до Вищої ради правосуддя (№3569/0/6-19, 3554/0/6-19) та Генерального прокурора з проханням захистити суддівську незалежність.

Між іншим, законники все ж прийняли рішення на користь кандидата, а скаргу надіслали наступного дня.