Закон і Бізнес


В Україні змінять підхід до будівництва та ремонту доріг


22.07.2019 10:22
3589

До 1 січня 2020 року Кабінет Міністрів має забезпечити перегляд кваліфікаційних критеріїв, фінансових і технічних вимог до учасників публічних закупівель у сфері будівництва, реконструкції, ремонту доріг.


Указ щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг підписав Президент 19 липня за підсумками робочої наради, присвяченої дорожній інфраструктурі, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу глави держави.

Передбачається, що замовники мають залучати на конкурсних засадах незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг.

В Офісі Перзидента вважають, що необхідно системно боротися з корупцією в дорожній сфері та провести аудит чинних договорів. Як приклад наводяться схеми, коли велику суму, яка мала бути виділена на ремонт дороги через проведення прозорого тендеру, «розмивали» на декілька сотень шматків автошляху та уникали конкурсу.

Першочергово визначено декілька пріоритетних проектів, які можуть бути реалізовані до кінця цього року. Але для фінансування всіх потреб коштів Дорожнього фонду не вистачить, тому шукатимуть додаткових джерел надходжень. Одним з таких може стати впорядкування ситуації з акцизами. В Україні багато пального продається за «сірою схемою», за яке не платиться акциз, - кажуть в ОП. За їхніми очікуваннями, тут можна отримати надходжень додатково на 1 млрд доларів.

Закон і Бізнес