Закон і Бізнес


Спрощення контролю


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2475

У парламенті пропонують дозволити «спрощенцям» кількох категорій витрачати менше часу на «паперову» роботу, виконання якої не впливає на суму сплачених ними податків.


Відповідно до положень ст.296 Податкового кодексу «платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів».

Разом з тим у ряді положень кодексу на платників податків покладено обов’язок подавати на письмову вимогу органів контролю деякі інші документи з обліку доходів та витрат.

На думку народного депутата Олега Лакушака (ВО «Батьківщина»), ці положення кодексу суперечать одне одному. Щоб усунути цю колізію, парламентар підготував проект закону «Про внесення змін Податкового кодексу України» (№1157).

Пропонується відредагувати низку статей ПК, прописавши, що обов’язок ведення обліку доходів, витрат та інших показників на підставі первинних документів, реєстрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, обов’язок подавати зазначені документи (їх копії) податковим органам не поширюється на платників єдиного податку першої та другої груп і платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, і ведуть лише облік доходів.