Закон і Бізнес


Голослівні звинувачення


№28 (1430) 20.07—26.07.2019
4597

Жоден член РСУ, присутній на засіданні, факту тиску не підтвердив. Такий висновок зробила РСУ у рішенні №41, текст якого друкує «Закон і Бізнес».


Рада суддів України

Рішення

5 липня 2019 року                             м.Київ                               №41

Щодо заяв Ткачука О.С.

21 червня 2019 року головою Ради суддів Олегом Ткачуком перед початком засідання проголошено заяву щодо тиску на орган суддівського самоврядування з таким змістом, зокрема: «21 червня 2019 року в Раді суддів заплановано чергове засідання для вирішення питання про скликання позачергового з’їзду суддів з метою обрання суддів Конституційного Суду та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Напередодні, сьогодні вночі та зранку до мене почала надходити інформація від суддів з різних регіонів України, членів РСУ про те, що з Адміністрації Президента головам судів надходять телефонні дзвінки з вимогою дати розпорядження делегованим від цих судів до РСУ членам зірвати проведення засідання РСУ.

Вказана ситуація викликає велике занепокоєння й жодним чином не узгоджується із засадами демократії, свідчить про реальну загрозу для судової влади та може підірвати її авторитет як неупередженого арбітра в соціальних, політичних, економічних спорах.

Потрібно сказати, що такі спроби підірвати довіру до здатності судової влади самостійно вирішувати внутрішні проблеми й завдання, визначені Конституцією та законами, було продемонстровано 19.06.2019 під час зустрічі заступника глави Адміністрації Президента Руслана Рябошапки й заступника голови РСУ Вадима Бутенка.

Ніколи раніше працівники апарату Адміністрації Президента не дозволяли собі публічно демонструвати керівну та спрямовуючу роль у судовій владі.

У той же час указаний захід, висвітлений на офіційних інформаційних ресурсах, підтверджує подальші кроки, спрямовані на дестабілізацію роботи вищого органу суддівського самоврядування та намагання окремих посадових осіб підпорядкувати собі судову владу.

У зв’язку із цим уважаю своїм громадянським і суддівським обов’язком, звернутися до Президента, Генерального прокурора та директора Державного бюро розслідувань із вимогою вжиття термінових, невідкладних заходів з метою припинення та попередження тиску посадових осіб Офісу Президента на суддів та судову владу, а також притягнення винних осіб до відповідальності».

Після проголошення заяви Ткачук О.С. залишив залу засідань РСУ, чим ледь не зірвав подальший розгляд порядку денного через відсутність кворуму.

Після відкриття засідання заступником голови РСУ було поставлено питання до присутніх на ньому членів ради про те, чи здійснювався на них будь-який тиск та про можливість заявити самовідвід у зв’язку із цим.

Жоден член РСУ, присутній на засіданні, факту тиску не підтвердив.

Крім того, на засіданні РСУ 5.07.2019 Ткачук О.С. повідомив, що подав заяву до правоохоронних органів, зокрема до Державного бюро розслідувань та Генеральної прокуратури, стосовно скоєння злочинів Бутенком В.О., Марченко О.В. і Марцинкевичем А.М. Зазначена заява подана, враховуючи повідомлення членів РСУ Котеньова О.Г. і Мовчана Д.В., які (за словами Ткачука О.С.) говорили, що Марченко О.В. дзвонила їм напередодні засідання з метою здійснення на них тиску.

«Марченко й мені говорила, що вони від імені Адміністрації Президента рекомендують мені знятися з посади голови РСУ й будуть підтримувати пропозиції, які надасть Бутенко В.О. Це стосується, зокрема, і процедури обрання суддів КС», — зазначив Ткачук О.С.

Також Ткачук О.С. повідомив про те, що «напередодні вчора і вже сьогодні здійснювався тиск на членів РСУ з приводу питання переобрання керівництва РСУ». За його словами, секретар РСУ Журавська О.В. тоді теж сказала, що будуть вибори.

Мовчан Д.В., Журавська О.В. у відповідь не підтвердили фактів тиску. Котеньов О.Г. зазначив, що на нього тиску не було й не могло бути, оскільки він у цей час перебував у тривалій відпустці.

РСУ неодноразово реагувала на необґрунтовані та голослівні звинувачення, прояви неповаги до суддів і працівників суду окремих державних службовців та політиків.

Уважаємо, що такі безпідставні необґрунтовані заяви голови РСУ Ткачука О.С. підривають авторитет вищого органу суддівського самоврядування та судової влади в цілому.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена РСУ Масенка Д.Є., відповідно до ст.133 «Про судоустрій і статус суддів», положення про РСУ, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16 вересня 2010 року (з подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Вважати, що інформація, оголошена Ткачуком О.С. у заяві від 21.06.2019, є такою, що не знайшла свого підтвердження.

2. РСУ не поділяє інформації, оголошеної в заяві голови РСУ Ткачука О.С. від 21.06.2019.

3. Вважати, що інформація, оголошена Ткачуком О.С. у заявах від 21.06.2019, а 5.07.2019 є такою, що підриває авторитет вищого органу суддівського самоврядування і судової влади в цілому.

Заступник голови            В.БУТЕНКО