Закон і Бізнес


У Мін’юсті назвали три фактори для запобігання зловживанням держреєстраторів


19.07.2019 12:47
2212

Комунальні підприємства, що здійснюють реєстраційну діяльність, часто порушують законодавство та навіть беруть участь у рейдерських захопленнях. Саме тому їх треба ліквідувати.


Про це заявила  перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова під час наради, повідомили виданню «Закон і Бізнес» у прес-службі міністерства.

Із 277 зареєстрованих комунальних підприємств Мін’юст скасував акредитацію для 169. У списку реєстраторів, яким заблоковано або відключено доступ до реєстрів за порушення, 70% — це реєстратори комунальних підприємств,

«Саме через постійні порушення реєстраційного законодавства, участь у рейдерських схемах та велику кількість скарг на комунальні підприємства, що здійснюють держреєстрацію, Мін’юст у 2018 році виступив із ініціативою на законодавчому рівні заборонити їх існування взагалі. Але її не підтримали депутати», —повідомила перший заступник Міністра.

О.Сукманова зазначила, що  рік тому Мін’юст  відмінив можливість існування філій комунальних підприємств. Бо зазвичай КП акредитувалось у невеличкому селі, а філії мало там, де є масштабні активи, тобто у великих містах.

На думку чиновника, є три фактори, які можуть покращити ситуацію із незаконною діяльністю реєстраторів. Перший – це невідворотність покарання за порушення. Другий — справедлива судова процедура. Є багато випадків, коли заблокований Мін’юстом за порушення нотаріус чи реєстратор у суді оскаржує наказ, отримує забезпечувальну ухвалу і повертається до роботи. Третій — технічні рішення: блокування можливості реєстраційних дій за межами області, запровадження автоматичного обміну між реєстрами з Держгеокадастром для перевірки інформації, запровадження комп’ютеризованого іспиту для реєстраторів. 

Закон і Бізнес