Закон і Бізнес


Бюро захованих секретів

У ДБР запевнили, що розглядатимуть кожну заяву про злочин, якщо вона юридично правильно офо-рмлена


Журналісти зійшлися на брифінг очільника ДБР, щоб дізнатися, коли засудять поліцейських, які вбили хлопчика.

№28 (1430) 20.07—26.07.2019
ОРЕСТ ГАМСЬКИЙ
8158

Останні кілька днів соцмережі наповнені інформацією про те, що в полі зору правоохоронних структур перебувають екс-президент, міністри, засоби масової інформації та навіть Конституційний Суд. Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба розповів, де тут правда, а де вигадки.


11 справ Порошенка

«Ті справи, які стосуються екс-президента Петра Порошенка, були зареєстровані за заявами Андрія Портнова, інших народних депутатів, за заявою суду та з власної ініціативи працівників ДБР», — розповів журналістам Р.Труба. Одне з кримінальних проваджень відкрито за заявою громадських активістів, які вважають, що, можливо, до злочину причетний П.Порошенко. «На даний момент усі провадження перебувають на початковій стадії розслідування. Жодної підозри не оголошено. Якщо ми з’ясуємо факти, які свідчать, що злочини скоїла одна особа, ми тоді провадження об’єднаємо», — запевнив очільник ДБР.

Загалом ім’я колишнього Президента фігурує в 11 різних справах. Утім, зрозуміло, що такий процесуальний документ, як підозра, стосовно нього можуть підписати тільки на вул. Різницькій. А там на чільних посадах залишаються люди з команди колишнього глави держави, які, вочевидь, не дозволять кривдити свого патрона. Що, власне, підтверджується й фактом закриття Генеральною прокуратурою невдовзі після цього брифінгу одного з проваджень за фактом державної зради. Тому, на думку того ж А.Портнова, справи можуть набути нового поштовху тільки після «перезавантаження» парламенту та призначення нового очільника ГПУ. Тоді й варто очікувати арештів і посадок.

Водночас керівник бюро спростував будь-який зв’язок із головним скаржником на екс-президента. Р.Труба повідомив: «Я не знайомий з А.Портновим, ніколи з ним не спілкувався, він не заходив до мене в кабінет. Він є заявником і свідком у провадженнях. Окрім того, він є політиком, і я не маю впливу на його інформаційну діяльність».

Також Р.Труба запевнив, що не дозволить жодному посадовцю, який порушив закон, уникнути відповідальності. Поки що заважає брак кадрів, адже на 10000 кримінальних проваджень припадає всього 25 слідчих. Крім того, є випадки, коли інформація виходить за стіни бюро, але покарати винуватців неможливо, адже досі немає дисциплінарного органу. Проте, попри всі труднощі, 1600 обвинувальних актів уже потрапили до суду.

Нещодавно А. Портнов анонсував на своїй сторінці у «Фейсбуку» окрему кримінальну справу щодо нинішніх працівників Генеральної прокуратури. «Заощаджуйте собі за місяць до масового дембелю в тюрму, якщо не відчуваєте гостроти моменту», — порадив заявник у справах екс-президента .

Непрямий продаж «Прямого»

Серед іншого, під гарячу руку слідчого органу потрапив телеканал «Прямий», щодо якого також ведеться слідство. Відбулася навіть виїмка документів. Причиною такого зацікавлення до засобу масової інформації стала незаконність оборудок щодо продажу телеканалу колишньому «регіоналу» Володимиру Макеєнку, котрий нині є номінальним власником «Прямого».

«У зв’язку зі значним суспільним резонансом повідомляємо таке. Бюро проводить слідчі дії в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо купівлі-продажу телеканалу «Прямий». Їх конкретизація наразі неможлива, зважаючи на таємницю досудового розслідування. Наголошуємо, що всі слідчі дії в кримінальному провадженні проводяться виключно в межах чинного законодавства». Таку відповідь ДБР дала, коли керівництво телеканалу звернулось із запитом після обшуків.

На брифінгу директор бюро заявив, що його орган не має жодного наміру втручатись у роботу журналістів. «Ми не розслідуємо роботу журналістів телеканалу, — заявив очільник ДБР, — нас цікавить виключно економічне питання».

Підозра для МОЗ

Усе ж таки одну резонансну справу розслідувати вдалось, і чиновниці оголосили підозру в недбалості. Ідеться про одну з керівних осіб Міністерства охорони здоров’я. Причина — приміщення, яке колись орендував один із відділів відомства, але через те, що ціна оренди була надто високою, переїхав.

Тимчасова очільниця МОЗ Уляна Супрун стверджує у «Фейсбуку», що її підлегла, яка стала підозрюваною у справі, договір із власником розірвала, оскільки той необґрунтовано підвищував ціну оренди приміщень. Однак Р.Труба вважає, що договір не був правильно розірваний, допущено недбалість.

«У цьому розслідуванні проведено велику кількість допитів, проведено експертизу, яка чітко встановила суму збитків. І ми оголосили підозру в службовій недбалості. Ці дії експертного центру, які призвели до того, що державі завдано збитків. Обвинувальний акт буде скеровано до суду, де й поставлять крапку», — заявив головний слідчий країни.

«Якщо в державного службовця є докази, він має надати їх слідчому. Запрошую всіх осіб, які мають у цьому провадженні докази, з’явитися в кабінет слідчого й дати показання. Попрошу не маніпулювати фактами, які доведені та не спростовуються», — звернувся керівник ДБР через журналістів до людини на чолі МОЗ, яка у «Фейсбуку» стала на захист своєї співробітниці.

На запитання, які заяви приймають до розгляду, Р.Труба відповів: «Ми приймаємо до розгляду всі заяви, які юридично грамотно оформлені».

Тож тим, хто говорить про політичні репресії, варто дочекатися результатів роботи бюро. Або самим звертатися до ДБР із юридично грамотними заявами.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Роман ТРУБА,
директор Державного бюро розслідувань:

— Як ви вважаєте, Петро Порошенко свідомо не з’явився 17 липня на допит чи, як стверджують певні джерела в Інтернеті, не знав про це?

— У Кримінальному процесуальному кодексі передбачено способи виклику свідків. Це скерування повістки та вручення повістки. Ми задіяли Службу безпеки й дали завдання вручити екс-президентові повістку. Крім того, про виклик його до ДБР знає вся країна. Чи може про це не знати колишній Президент?

Крім того, я отримав від адвокатів звернення, в якому сказано: сьогодні (17 липня) екс-президент не прийде, бо він задіяний у передвиборній агітації. Вони просять перенести допит. Отже, П.Порошенко знав про те, що є повістка.