Закон і Бізнес


Марні пігулки


№28 (1430) 20.07—26.07.2019
2805

Уряд Франції перестане повертати гроші за гомеопатичні препарати за державною медичною страховкою. Зараз держава відшкодовує 30% вартості таких ліків.


З 1 лютого 2020 року повернення скоротиться до 15%, а з початку 2021-го покупцям доведеться оплачувати гомеопатію зі своєї кишені, пише «Європульс».

До такого рішення чиновники прийшли після доповіді Верховної комісії у справах охорони здоров’я (HAS). Її експерти не змогли довести ефективність гомеопатичних ліків і рекомендували виключити їх із державної програми медичного страхування.

Утім, гомеопатія досить популярна у Франції, і лікарі нерідко виписують гомеопатичні препарати на додачу до звичайних ліків. До того ж багато препаратів виробляють на французьких підприємствах, де працюють 1,3 тис. осіб. Профспілки побоюються, що виключення цих ліків зі страховки призведе до зниження попиту і безробіття на підприємствах. У результаті майже мільйон французів підписали петицію на підтримку страхового відшкодування вартості гомеопатичних препаратів.

Цього року Євросоюз ужив нових заходів боротьби з підробленими ліками, які торкнуться всіх рецептурних і деяких безрецептурних препаратів з доведеною ефективністю. Згідно з новими правилами замість традиційних штрих-кодів на упаковці з’являться нові коди, які міститимуть більше інформації і які буде складніше підробити.