Закон і Бізнес


Місто тисячі храмів

До списку ЮНЕСКО включили стародавню столицю М’янми


Сьогодні в Багані живуть тільки археологи і паломники зі всього світу.

№28 (1430) 20.07—26.07.2019
2944

Місто Баган, в якому розташовані тисячі храмів і ступ, додане до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відбулося це майже через чверть століття після того, як буддійські храми були вперше номіновані на внесення до списку.


 «Баган — це священний пейзаж, в якому представлена виняткова різноманітність буддійського мистецтва і архітектури», — мовиться в розміщеному на сайті організації повідомленні. На плато площею близько 40 км2 розташовані численні храми, ступи, монастирі й місця паломництва, а також археологічні пам’ятники, фрески і скульптури. «Місто має вражаючі пам’ятки цивілізації Баган (XI—XIII ст. н.е.), коли територія була столицею регіональної імперії. Цей ансамбль монументальної архітектури відображає силу релігійної відданості ранньої буддійської імперії», — наголошується в заяві ЮНЕСКО.

Міжнародна рада з питань визначних пам’яток наголосила, що М’янма ухвалила новий закон про спадщину і розробила план щодо зменшення впливу готелів і туризму на цю територію. Влада країни вважає, що Баган важливий своїм історичним значенням і місцем постійного поклоніння буддистів.

Баган як об’єкт всесвітньої спадщини вперше був номінований у 1995 році, але військовий уряд, який тоді керував країною, звинуватили в ігноруванні експертними рекомендаціями щодо відновлювальних робіт, і ця пропозиція була відхилена. Крім того, землетруси пошкодили деякі стародавні споруди. У 2016 році майже 200 храмів постраждали від удару стихії.