Закон і Бізнес


Єдиний рахунок


№27 (1429) 13.07—19.07.2019
5036

Спеціаліст із зовнішньоекономічної діяльності юридичної компанії Incolanse проаналізувала запровадження в Україні єдиного рахунку для сплати митних платежів.


Запроваджений Міністерством фінансів єдиний рахунок для сплати митних платежів, йдеться у статті спеціаліста із зовнішньоекономічної діяльності ЮК Тетяни Гуренко, має на меті сприяти модернізуванню механізмів нарощування експортного та імпортного потенціалу країни. Дане рішення Мінфіну затверджене наказом від 01.11.2017 №898. Згідно з ним з 18.03.2019 підприємства мали змогу перераховувати кошти авансових платежів на єдиний рахунок. А вже від 16.04.2019, рахунки митниць ДФС для поповнення авансових платежів підприємствами заблоковані, а авансові платежі в обов’язковому порядку сплачуються на єдиний рахунок.

Таким чином, підприємства отримали можливість перераховувати кошти авансових платежів на один рахунок ДФС та подавати митні декларації в будь-якій митниці. Кошти будуть знаходитись на єдиній картці — особовому рахунку суб’єкта ЗЕД.

Разом з тим, за повідомленням центрального органу ДФС України, з 18.03.2019 до 16.04.2019, залишки коштів підприємств на рахунках митниць ДФС, могли бути використані для митного оформлення товарів. У разі невикористання підприємством за цей період авансових коштів, підприємство може звернутися із заявою про повернення надлишково сплачених авансових платежів. Повернення має відбутися протягом 1095 днів з дня внесення таких коштів на рахунок.

Громадянам України слід звернути увагу на те, що єдиний рахунок не призначений для митного оформлення товарів громадян. Поки що авансові платежі для митного оформлення товарів громадян потрібно зараховувати на рахунки митниць ДФС.