Закон і Бізнес


Президент увів до складу РНБО фінансового розвідника


15.07.2019 14:34
3273

Голову Державної служби фінансового моніторингу України Ігоря Черкаського введено до складу Ради національної безпеки і оборони України.


Відповідний Указ Президента за № 520 підписано сьогодні, 15 липня, передає «Закон і Бізнес».

Ігор Черкаський народився 28 жовтня 1970 року, має вищі юридичну та економічну освіти, доктор економічних наук. З листопада 2002 по жовтень 2003 року обіймав посаду заступника керівника Головного управління з питань судової реформи, діяльності військових формувань та правоохоронних органів Адміністрації Президента. З жовтня 2003 по січень 2005 — перший заступник очільника Державного управління справами.

Вперше очолив Державний комітет фінансового моніторингу України у лютому 2008 року. Перебував на цій посаді до березня 2010 року. Вдруге на цю посаду був призначений у березні 2014 року.

У 2018 році за результатами голосування представників підрозділів фінансових розвідок 150 країн світу Держфінмоніторинг України отримав нагороду «Найкраща справа Егмонтської Групи» (BECA) за розслідування, що стосувалося виявлення та замороження коштів, пов’язаних із колишніми високопосадовцями, у розмірі 1.5 млрд. доларів США. Ці кошти в подальшому були конфісковані в дохід держави. Розслідування фактично було найбільшим успішним кейсом в історії незалежності України. Цю справу було включено до Книги кращих розслідувань підрозділів фінансових розвідок Егмонтської Групи.

Відповідно до висновків Ради Європи, Держфінмоніторинг під керівництвом І.Черкаського, як підрозділ фінансової розвідки, отримав високу оцінку «значний рівень ефективності», а Україна успішно пройшла оцінку системи боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму з боку Комітету Ради Європи MONEYVAL. Також у 2019 році Держфінмоніторинг переміг у конкурсі за підсумками пілотної Програми «Лабораторія проектів для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (EU Association Lab) за створення Концепції механізму перевірки кінцевих бенефіціарних власників.

Закон і Бізнес