Закон і Бізнес


Про вояцьку необачність


№28 (1430) 20.07—26.07.2019
5012

Брак часу на передання зброї не виключає кримінальної відповідальності за втрату військового майна. Про це зазначається в постанові Верховного Суду від 26.02.2019.


Перша судова палата Касаційного кримінального суду розглянула касаційну скаргу засудженого на вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів. Згідно з вироком, який апеляційний суд залишив без змін, чоловік був засуджений за ч.2 ст.413 Кримінального кодексу («втрата військового майна»). Він обіймав посаду кочегара польової лазні взводу матеріального забезпечення першого механізованого батальйону військової частини.

Під час виконання службових завдань на території проведення антитерористичної операції в Донецькій області чоловік залишив без догляду ввірену йому для службового користування й виконання службових завдань зброю (автомат АКС-74) у загальнодоступному місці — бліндажі, в якому проживав, а потім вибув у службове відрядження до м.Києва. Військовослужбовець автомат нікому не передав на відповідальне зберігання, умов для його зберігання не забезпечив і внаслідок порушення правил зберігання зброї створив передумови для її втрати, що й сталося.

У постанові 235/7397/15-к ККС зазначив таке. Засуджений наполягав на тому, що він мав терміново поїхати у відрядження, а тому йому бракувало часу для передання зброї. Проте брак часу не може стати виправданням необережного ставлення до правил зберігання військового майна. Унаслідок невиконання цього обов’язку й було втрачено зброю. У зв’язку із цим такі пояснення не можуть виключати кримінальної відповідальності, а навпаки — підтверджують її.