Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 27/2019. Анонс публікацій


12.07.2019 17:04
3111

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 27. 13 — 19липня 2019 року.


Існує думка, що після 21 липня Верховна Рада може бути оновлена настільки, що цей колегіальний орган громадяни сприйматимуть як дуже недосвідчений. Адже сьогодні на перший план вийшло дуже багато «нових облич», які вміють розповідати «ні про що», але з реальним досвідом у них не склалося. Втім, новий парламент — це автоматично новий Уряд і майже стовідсотково — нові керівники правоохоронних органів. Що має робити новий Генпрокурор? Це питання «ЗіБ» адресував заступнику голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталію КУПРІЮ.

 

Багато разів «ЗіБ» писав про тиск, що чиниться на адвокатів, які є захисниками в резонансних кримінальних провадженнях. Це і порушення правоохоронців, і байдужість судової системи, а іноді — погрози та навіть посягання на здоров’я юристів з боку радикально налаштованих представників громадськості. Та що робити правнику, якщо під тиском опиняється не лише він сам, а і його клієнт, який так само потерпає від своєї професійної діяльності? Що спільного між професіями адвоката й журналіста? Про це розповів адвокат, старший партнер адвокатського об’єднання «АМАТ», заступник голови кваліфікаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів Київської області Андрій ДОМАНСЬКИЙ.

 

На минулому засіданні Ради суддів не розглянули деяких важливих питань через неочікувану заяву її колишнього голови. На теперішньому їх було ще більше, проте «самоврядники» все-таки розібрались із нагальними проблемами. Чому на з’їзді не буде новопризначених суддів і куди поділись 260 млн грн., виділених на працівників апарату, дізнаєтесь у статті «Конкурси і фокуси». 

 

Чоловік заявив, що служитель Феміди недостатньо суворо покарав особу, яка планувала його вбивство, та не стягнув на його користь гроші. Отримавши ж новий вирок в іншому суді, скаржник розчулився та змінив думку. Докладніше про те, як скаржник так палко захищав опонента, що ВРП скасувала стягнення, читайте у статті «Вирок на сто тисяч».

 

Науковці та судді дійшли висновку що держава намагається перекласти своє утримання цілком на плечі її громадян. Натомість деякі ще діючі нардепи наполягають на подальшому посиленні контролю за діяльністю підприємців з метою захисту держави від їх поганого впливу. Про те, як судді виявилися винними як у небажанні допомогти державі з податками, так і в неналежному захисті прав підприємців, читайте у матеріалі «Агресивна альтернатива».

 

Двічі в одну річку можна ввійти, якщо дуже цього забажати. Законницю, яку звільнили у квітні за вирішення долі майна при відсутності власників, нещодавно звільнили ще раз — за арешт майна при відсутності власників. Про те, як суддя вдруге втратила посаду, бо арештувала землю разом із соняшниками, читайте у статті «Граблі відсутності сторони». 

 

Майже 50 років тому Володимир Висоцький написав такі рядки: «Товарищи ученые, доценты с кандидатами! Замучились вы с иксами, запутались в нулях». Попри вихваляння керівників Верховного Суду власними досягненнями та кадровим складом, цими словами можна охарактеризувати нову позицію найвищого судового органу щодо обчислення пенсійного забезпечення військовослужбовців. ВОЛОДИМИР ШПОНЬКА, суддя у відставці Апеляційного суду Запорізької області докладніше розповів якими будуть рішення верховного головнокомандуючого щодо позіції ВС, читайте у статті «Знехтувані цінності».

 

У більшості випадків відповідачем у податкових спорах виступає регіональне управління Державної фіскальної служби або інший структурний підрозділ, який безпосередньо виніс податкове повідомлення-рішення. Тому мало хто замислюється над питанням, проти кого саме подавати позов. З ким позиватись, якщо податкову накладну заблокували, розповіли у матеріалі «Належний відповідач»  ІРИНА КАЛЬНИЦЬКА, адвокат, партнер, керівник практики податкового права GOLAW та ЯН НЕЧВАЛЬ, адвокат, юрист GOLAW.

 

Платників податків важко здивувати тим, що контролюючі органи під час перевірки перш за все звертають увагу на операції з особами, які, на думку фіскалів, є фіктивними. Податківці можуть прийти для перевірки лише через факт співпраці з таким контрагентом. Проаналізуємо, які це може мати наслідки та судову перспективу. Чи буде протокол допиту в кримінальному провадженні належним доказом для адміністративної юстиції, дізнаєтесь у статті «Фіктивні контрагенти».

 

З моменту ухвалення Кримінального процесуального кодексу до нього було внесено понад 60 змін. І процес удосконалення не припиняється: чергову порцію поправок підготував профільний парламентський комітет, проігнорувавши подекуди європейські рекомендації. Докладніше про ці поправки розповів у статті «Повернення в минуле» ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери»

 

Податкові перевірки стають більш проблемними, вважають у раді бізнес-омбудсмена. Проте більшості непорозумінь можливо уникнути шляхом адміністративного оскарження, не звертаючись до суду. Які ж поради дає РБО щодо перевірок, читайте у матеріалі «Слабкість і сила адміноскарження».

 

Ідентифікувати автора електронного доказу можливо тільки за електронним підписом, уважають судді. Однак іноді для прийняття рішення достатньо й роздруківок із соціальних мереж. Долкадніше про елктронні докази розповіла у статті «Диджиталізація процесу» Ольга ДРАЧЕВСЬКА, радник з юридичних питань першого віце-президента Торгово-промислової палати, адвокат, засновник юридичної компанії «Інколанс»

Закон і Бізнес