Закон і Бізнес


Небезпечний авторитет

Кримінальну еліту пропонують садити, навіть не доводячи її причетності до злочинів


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2786

У Верховній Раді пропонують перейняти досвід Грузії та садити злодіїв в законі навіть у тому випадку, якщо не вдасться довести, що вони причетні до конкретних злочинів. Відповідати доведеться вже за свій статус у кримінальному світі.


За словами народного депутата від фракції ВО «Батьківщина» Геннадія Москаля, одним із ключових елементів організованої злочинності в нашій державі є так звані злодії в законі. Парламентар відзначає, що це специфічне для країн колишнього СРСР злочинне об’єднання характеризується наявністю жорсткого кодексу кримінальних традицій та винятковим рівнем закритості й конспіративності.

Першою на пострадянському просторі активно боротися зі злодіями в законі почала Грузія. У 2005 р. в її кримінальному кодексі з’явилась ст.2231 «Злодій у законі, належність до злодійського світу», а в законі «Про організовану злочинність та рекет» було дано визначення поняттям «злодійський світ», «член злодійського світу», «злодій у законі». Про успіх цих змін свідчить той факт, що до в’язниці впродовж короткого строку потрапило близько 50 злодіїв у законі, а значна частина кримінальної еліти покинула Грузію.

Згодом відкоригувала своє законодавство й Росія. Відповідно до ухвалених у 2009 р. нововведень для злодіїв у законі передбачена посилена відповідальність (від 12 до 20 років позбавлення волі або довічне ув’язнення). Цей статус обов’язково має враховуватись як обтяжуюча обставина.

«Особливе» ставлення до злочинців пропонує запровадити й Г.Москаль, який підготував законопроект «Про доповнення до Кримінального кодексу України положеннями про відповідальність «злодіїв у законі» та осіб, що належать до злодійського миру» (№1209). Нардеп пропонує доповнити КК новою ст.2561. Відповідно до неї членів злодійського світу, тобто будь-яких осіб, які поділяють правила останнього, підтримують його й активно діють в ім’я його цілей, виконують доручення злодіїв у законі, пропонується карати позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Крім цього, осіб, які відповідно до спеціальних правил у будь-яких формах організовують або керують злодійським світом, мають у ньому авторитет, дають злочинцям завдання чи доручення, організовують злодійські розборки, беруть участь у зібраннях злодіїв у законі, передбачено карати позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Злодійський світ пропонується визначити як будь-яке об’єднання осіб, що діють відповідно до встановлених, визнаних ними спеціальних правил, шляхом залякування, погроз, примусу, насильства залучення неповнолітніх до злочинних дій, скоєння злочинів або підбурювання до цього з метою отримання прибутку членами об’єднання або іншими особами.