Закон і Бізнес


Насильство не виховає

Батькам та вчителям тепер не можна лаяти і бити дітей


№27 (1429) 13.07—19.07.2019
10240

У Франції прийнятий закон, що забороняє дорослим застосовувати з виховною метою насильство до дітей. Тепер батьки і вчителі не зможуть не тільки бити і шльопати дітей, але й ображати і принижувати їх.


Парламент одностайно проголосував за такі нововведення. Закон набере чинності відразу після публікації в офіційному державному віснику, пише Euronews.

Так, у статті цивільного кодексу, яку у Франції зачитують під час реєстрації шлюбу, з’явилася приписка про те, що «батьківські повноваження здійснюються без застосування фізичного або психологічного насильства». Ця ж фраза буде написана на першій сторінці медичної картки кожної дитини.

У документі чітко не прописано, яке покарання чекає порушників: це вирішуватиме суд у кожному конкретному випадку. Втім, на думку фахівців, цей закон допоможе і батькам. Адже, піднімаючи руку на дитину, вони завдають шкоди своєму авторитету в її очах.

Дотепер закон у Франції захищав дітей від жорстокого поводження, але допускав тілесні покарання з виховною метою. Ухваленню повної заборони довго чинили опір консерватори. За даними неурядової організації «Дитячий фонд», близько 85% французьких батьків шльопають дітей з виховною метою.

Таким чином, Франція стала 56-ою країною у світі, яка відмовилася від права батьків на «корекцію поведінки» своїх чад. Першою країною, що заборонила тілесні покарання дітей, стала Швеція — вона прийняла відповідний закон у 1979 році. Сьогодні залишається 4 країни ЄС, де фізичні покарання обмежені, але не заборонені повністю — Велика Британія, Бельгія, Чехія і Словаччина.