Закон і Бізнес


Обов’язок поговорити


№27 (1429) 13.07—19.07.2019
8015

Народні депутати не полишають спроб запровадити в Україні механізми досудового і позасудового врегулювання спорів. Навіть якщо для цього доведеться вдаватися до примусу.


Як стверджує автор проекту закону «Про діяльність в сфері медіації» (№10425), інститут медіації створює додаткові суспільні механізми для задоволення потреб та інтересів фізичних і юридичних осіб. Крім того, він дає змогу знизити рівень бюджетних витрат на утримання судової системи через зменшення навантаження на суди в цілому.

Тому пропонується передбачити у процесуальних кодексах обов’язок для сторін проводити досудове врегулювання спору шляхом медіації у всіх випадках, коли це не суперечить законодавству. Також сторони зможуть звертатися до процедури медіації вже на стадії судового розгляду справи.

Причому, якщо позивач ухилятиметься від такої процедури, суд поверне його заяву і зобов’яже звернутися до медіатора. До речі, останній видаватиме акт про те, що спроби досудового врегулювання конфлікту виявилися безрезультатними.

Втім, саме обов’язковість досудового врегулювання стала одним із каменів спотикання під час розгляду проекту закону «Про медіацію». Адже, на думку деяких нардепів, це суперечить конституційному праву громадян на судовий захист. І врешті-решт проект не набрав достатньої кількості голосів під час другого читання.