Закон і Бізнес


Про позов рятувальників


№27 (1429) 13.07—19.07.2019
6040

Позов Державної служби з надзвичайних ситуацій про зобов’язання особи привести захисну споруду цивільного захисту в належний стан розглядається за правилами адміністративного судочинства. Про таке сказано в постанові Великої палати Верховного Суду від 15.05.2019.


Керівник місцевої прокуратури, діючи в інтересах держави в особі головного управління ДСНС, звернувся до суду з адміністративним позовом проти юридичної особи, в якому просив зобов’язати відповідача привести захисну споруду цивільного захисту (сховище) у належний стан, придатний для використання за цільовим призначенням (готовність до укриття населення).

Окружний адміністративний суд постановою, залишеною без змін ухвалою апеляційного адмінсуду, позов задовольнив. У касаційній скарзі відповідач просив ВС скасувати зазначені рішення та закрити провадження у справі, оскільки, на його думку, суди помилково розглянули цю справу в порядку адмінсудочинства.

Вирішуючи питання юрисдикційної належності спору, ВП ВС у постанові №820/4717/16 наголосила, що спірні правовідносини зумовлені реалізацією прокурором передбачених Кодексом адміністративного судочинства та законом «Про прокуратуру» повноважень щодо захисту інтересів держави та спрямовані на усунення порушень законодавства у сфері обороноздатності.

Тож спір у цій справі є публічно-правовим і підлягає розгляду в порядку адмінсудочинства, оскільки виник за участю суб’єкта владних повноважень, який реалізовує владні управлінські функції щодо виявлення та усунення порушень у сферах пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту, а саме — щодо стану готовності пунктів управління, захисних споруд і наявності планів цивільного захисту на особливий період і планів реагування на надзвичайні ситуації.