Закон і Бізнес


Коли «пізно» не краще

Судді ніяк не потоваришують із розумними строками


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3555

Перше засідання після новорічних свят Вища кваліфікаційна комісія суддів присвятила розгляду питань щодо притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Причини скарг на дії суддів різноманітністю не вразили: рік — новий, а проблеми все ті ж. Ніяк володарі мантій не можуть знайти спільної мови з розумними строками розгляду справ, та й із дисципліною, виявляється, проблеми.


Не бути на засіданні ВККС — не означає вберегти себе від догани. Про такий досвід у «ЗіБ» уже писали раніше. Як правило, якщо є підстави для оголошення догани законнику, він її отримає. Так сталося з Олександром Папушею з Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим. Поскаржився на нього голова установи за постійне запізнення на роботу. У зверненні зазначено, що «суддя систематично порушує трудову дисципліну» — приходить на роботу із запізненням навіть у дні, призначені ним для розгляду справ. Тож за такі дії О.Папуша заочно отримав догану. Можливо, надалі виправиться.

Злий жарт могло б зіграти запізнення і з суддею Кіровського районного суду м.Дніпропетровська Наталією Овчаренко. Члени ВККС уже залишилися в нарадчій кімнаті для прийняття рішення у її справах, бо коли з’ясовували, хто з суддів прибув на засідання, її не було на місці, як жінка несподівано дала знати про свою присутність. Схвильована Н.Овчаренко, почувши, що її справи вже розглядаються, проривалася до зали засідань, не звертаючи уваги на зауваження не порушувати таємниці нарадчої кімнати. «Я ж усе поясню!» — запевняла суддя. Проте ввійшла вона туди, коли комісія вийшла з нарадчої кімнати. Тож, зважаючи на ситуацію, довелося знову слухати матеріали справ вже в присутності судді.

На засіданні 17 січня розглядалися матеріали по двох скаргах на дії Н.Овчаренко. Обидва випадки стосувалися тяганини. Суддя запевняла членів ВККС, що працює добре, і має високі показники роботи. До того ж навіть припустила, що такі звернення до ВККС не що інше, як справа рук її опонентів та неприязнь голови суду. «Я 18 років працюю суддею. І стосунки з керівництвом були хороші. Усе було добре, а тут ось так ситуація змінилася», — запевняла Н.Овчаренко. Вона припустила, що й скарги, які розглядаються нині на засіданні, теж писали не згадані в них адресанти.

«Ви одну справу розглядали сім років! Переносили розгляд на чотири місяці!» — зауважив доповідач матеріалу член ВККС Анатолій Марцинкевич. І додав: «А писали чи не писали скарги — та факти є. Ви призначаєте розгляд справи через чотири місяці! Який закон такі дії передбачає?»

Суддя ж запевняла, що мала на те об’єктивні причини, посилалася на завантаженість, лікарняні. «Я тружуся й хочу працювати», — запевнила Н.Овчаренко.

Перед тим, як члени комісії усамітнилися в нарадчій кімнаті, Н.Овчаренко попрохала: «Поставтеся об’єктивно, щоб не думали, що ВККС виконує замовлення моїх опонентів». Останні, за припущенням судді, хочуть із нею поквитатися «руками ВККС».

Порадившись, члени комісії прийняли рішення відкласти розгляд справ Н.Овчаренко, виїхати на місце подій і все з’ясувати. Суддя рішенням ВККС залишилася задоволена. «Дуже справедливо!» — додала Н.Овчаренко.

А от розгляд справ судді Приморського районного суду м.Одеси Сергія Терьохіна цього разу члени ВККС відкладати не стали. Здається, без скарг на дії судді з Одеси не обійшлося жодне засідання. Проте С.Терьохін усе не з’являвся, справи об’єднували й знову відкладали.

Наприкінці року ВККС вирішила провести перевірку стосовно законника. «Виїздили на місце, з’ясували, що в провадженні судді перебуває значна кількість справ, датованих 2009, 2010, 2011 і 2012 рр. Але суддя їх нікому не передає, часто хворіє й за минулий рік на роботі майже не був», — повідомив А.Марцинкевич.

Комісія вирішила поставити крапку в справах С.Терьохіна й прийняла рішення направити рекомендацію до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади за наявності для цього підстав.