Закон і Бізнес


Помилки при виправданні


№27 (1429) 13.07—19.07.2019
9576

У вироку не можуть бути зазначені дві різні підстави для виправдання особи. На цьому наголосила суддя Касаційного кримінального суду Світлана Яковлєва.


Під час тренінгу вона розповіла про особливості написання рішень з урахуванням правових висновків Верховного Суду. За її словами, цьому питанню потрібно приділяти значну увагу, оскільки трапляються випадки, коли рішення виписано таким чином, що залишити його в силі неможливо.

Зокрема, С.Яковлєва нагадала, що в Кримінальному процесуальному кодексі чітко прописані підстави для ухвалення виправдувального вироку (ст.373). Його також виносять у разі встановлення судом підстав для закриття провадження, передбачених у пп.1 та 2 ч.1 ст.284 КПК.

«Якщо в мотивувальній частині зазначається одна підстава виправдання, а в резолютивній — інша, то це є підставою для скасування вироку. Наприклад, якщо в мотивувальній частині суд висловився про те, що в діянні особи відсутній склад злочину, то зазначати в резолютивній частині про її виправдання з підстави недоведеності вчинення кримінального правопорушення не можна», — наголосила суддя ККС.

Вона також зауважила, що в мотивувальній частині обов’язково зазначається формулювання обвинувачення, яке пред’явлене особі. Але трапляється, що суд спочатку констатує: «особа вчинила крадіжку за таких-то обставин». А потім: «Виправдати особу за недоведеністю її вини».

«Виникає питання, як особу було виправдано, якщо сам суд з’ясував, що вона вчинила крадіжку. Тому необхідно зазначити, що особа обвинувачується у вчиненні певного кримінального правопорушення, але суд визнав обвинувачення недоведеним», — пояснила С.Яковлєва.