Закон і Бізнес


«МММ» удруге при ділі!

Мавроді породив нову фінансову компанію


Банки і клієнти, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
3471

«МММ» удруге при ділі! Мавроді породив нову фінансову компанію


C.Мавроді відзначив, що до грошей стосунку не матиме: всі виплати здій¬снюватимуть самі учасники системи. Для цього в «МММ-2011» створять структуру «десятників» і «сотників», причому кожна окрема людина знатиме зі всієї системи тільки свого «десятника», а «десят¬ник» — тільки 10 членів свого десятка і «сотника».
Всі операції здійснюватиму через систему електронних платежів WebMoney. В «МММ-2011» вкладникам запропонують купити так звані квитки — саме вони й даватимуть прибуток. Коли хтось захоче вийти із системи, «квиток» необхідно буде продати. Виплати здійснюватиме «десятник» із коштів усього десятка. Якщо хтось не захоче платити тому, хто вирішив ви¬йти, його видалять із системи.
Таким чином, прибуток «МММ-2011» залежатиме від кількості нових учасників: саме їхнім коштом фактично оплачуватимуться прибутки старих членів системи. За такою схемою (у фінансовому світі вона отримала назву «схема Понци») було створено біль¬шість фінансових пірамід, зокрема й «МММ».
Сам С.Мавроді, проте, вважає, що його новий проект цілком законний. «Система абсолютно невразлива, непотоплювана, незнищенна. Тут мене до чогось зобов’язати неможливо, я до грошей не торкаюся», — заявив він.
«МММ» розорила міль¬йони громадян країн СНД. У 2003 році С.Мавроді засудили до 13 місяців позбавлення волі, а у квітні 2007-го — ще до 4,5 року. Відтоді судові пристави регулярно продають майно С.Мавроді в межах стягнення боргів на користь тих, хто постраждав від діяльності «МММ».