Закон і Бізнес


Як захистити бізнес від пресингу з боку державних органів


08.07.2019 17:15
2623

Рада бізнес-омбудсмена (РБО), створена 2014 року, досить ефективна у захисті інтересів бізнесу, активно протидіючи беззаконним діям посадовців та правоохоронців. Її рекомендації, викладені у системних звітах, стають основою для законодавчих актів.


Об’єктом обшуку може стати будь-який суб’єкт господарювання, а це — близько 81 тисячі компаній. Інспектори РБО надають практичні поради та допомогу бізнесменам у випадках зловживання з боку правоохоронців, повідомляє «Закон і Бізнес». Вони закликають бізнес бути активним під час відстоювання порушених прав.

За словами Олександра Таламанчука, керівника департаменту з вирішення судових та корпоративних спорів АО «Агард», «попри те, що РБО є дорадчим органом, який функціонує за підтримки європейських партнерів, за час своєї діяльності він зарекомендував себе дуже добре у випадках, коли бізнес займає активну позицію, однак це не приводить до зрушення справи з місця».

«Випадки зловживань з боку правоохоронців, до яких вдаються з метою тиску на бізнес, наприклад, вилучення під час обшуку всього майна без будь-якої в цьому потреби, розглядаються доволі швидко, коли до справи долучаються інспектори ради», — констатує правник.

Детальніше про те, чим може допомогти підприємцям рада бізнес-омбудсмена та її інспектори, читайте в матеріалі «Суб’єктивний фактор».

Закон і Бізнес