Закон і Бізнес


Суд присяжних може підвищити довіру до правосуддя


08.07.2019 15:32
54779

Інститут присяжних покликаний забезпечити довіру населення до судової системи, зробити правосуддя ближчим до народу. Адже присяжні — це представники громадян, завдання яких —максимально коректно представити їхні інтереси у суді.


Про це розповіла в інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес»  голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош. «Відповідно до ст.124 Конституції народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Згідно зі ст.127 Основного Закону правосуддя здійснюється за участю присяжних у визначених законом випадках. Наразі ж можна тільки констатувати, що на папері суд присяжних є, а за фактом, у класичному його розумінні, — немає», — вважає суддя.

«Саме класична схема суду присяжних має бути впроваджена в Україні, а не те напіврішення, яке існує зараз. Також потрібно буде вирішити багато питань: хто буде автором законодавчої ініціативи, з яких конкретно списків обиратимуть присяжних, враховуючи навіть ту особливість, що в Україні дуже давно не проводився перепис населення», — зауважує голова суду.

Про це та інші питання здійснення правосуддя читайте в  інтерв’ю голови Закарпатського апеляційного суду Ганни Фазикош, присвяченому питанням судової реформи.

Закон і Бізнес