Закон і Бізнес


Валютні прогнози


№26 (1428) 06.07—12.07.2019
4985

У межах валютної лібералізації Національний банк збільшив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 млн до €12 млн на місяць. Розмір ліміту не буде критичним для збереження макрофінансової стабільності, а лише поліпшить інвестиційний клімат в Україні. Про це йдеться у статті старшого юриста ЮФ Evris.


Проаналізувавши нову систему валютного регулювання, яка запрацювала з введенням у дію довгоочікуваного закону «Про валюту і валютні операції», що замінив декрет Кабінету Міністрів «Про систему валютного регулювання» від 1993 року, старший юрист Evris Катерина Бредуляк дійшла таких висновків.

НБУ створив умови для бізнесу в Україні у напрямі руху капіталу та збільшення іноземних інвестицій. Але важливим залишається прийняття парламентом законопроектів, спрямованих на підвищення якості регулювання небанківського фінансового ринку (законопроект про «СПЛІТ») і попередження відпливу капіталу з країни (законопроект щодо протидії BEPS). Вільний рух капіталу без будь-яких валютних обмежень є також зобов’язанням відповідно до угоди про асоціацію України та ЄС.

Як і раніше, НБУ зосереджений на боротьбі з відмиванням коштів та ухиленням від оподаткування. Лібералізація валютного законодавства може бути пов’язана з ризиком використання схем відмивання коштів. І під валютний контроль потрапляють всі операції з валютними цінностями, що перевищують поріг фінансового моніторингу. А на наміри інвесторів у 2019—2020 роках будуть впливати не тільки вільний рух валютних цінностей, але й рівень корупції в країні, верховенство права і досвід ведення бізнесу.